Guverneri centralnih banaka BiH i Hrvatske potpisali sporazum

01.10.2020. 16:16 / Izvor: Akta.ba
Guverneri centralnih banaka BiH i Hrvatske potpisali sporazum

Guverneri centralnih banaka BiH i RH, dr. Senad Softić i dr. Boris Vujčić i direktori entitetskih agencija za bankarstvo mr. Jasmin Mahmuzić i Rade Rastoka, potpisali su Memorandum o razumijevanju .

Guverneri centralnih banaka Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, dr. Senad Softić i dr. Boris Vujčić i direktori entitetskih agencija za bankarstvo mr. Jasmin Mahmuzić i Rade Rastoka, potpisali su Memorandum o razumijevanju između Hrvatske narodne banke (HNB) i Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA), Agencije za bankarstvo Republike Srpske (ABRS) i Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Ovaj memorandum predstavlja nadogradnju na prethodni Sporazum o saradnji i razmjeni informacija u oblasti nadzora nad poslovanjem banaka, koji je postignut još 2003. godine i njegov tekst je usklađen je s novim standardima Evropske bankarske agencije (EBA).

Na ovaj način, stvoreni su uslovi za unapređenje i proširenje saradnje nadležnih institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je osigurano da se nakon ulaska Republike Hrvatske u mehanizam deviznog kursa (ERM II), počev od 1. oktobra 2020. godine, saradnja odvija na konzistentan način i po identičnim principima kao saradnja institucija Republike Hrvatske s nadležnim institucijama svih drugih zemalja izvan Evropske monetarne unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital