Matteo Colangeli novi je direktor EBRD za zapadni Balkan

01.04.2021. 15:02 / Izvor: SRNA
Matteo Colangeli novi je direktor EBRD za zapadni Balkan

Bit će baziran u kancelariji u Beogradu.

Matteo Colangeli novi je direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za zapadni Balkan i direktor Kancelarije u Srbiji, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

Kao regionalni direktor Colangeli će biti zadužen za poslovanje EBRD-a u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Kosovu, a bit će baziran u kancelariji u Beogradu.

Samo prošle godine EBRD je investirao 1,3 milijarde eura u zapadni Balkan, a prioriteti banke u regionu su jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, kao i jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susednim evropskim zemljama, navodi se u saopštenju.

Colangeli je rekao da je veoma ponosan što je preuzeo ovu funkciju i da je odlučan da EBRD nastavi da jača svoje poslovanje u regionu.

"Bit ćemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije Covida 19 i zajedno sa našim partnerima radit ćemo na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na zapadnom Balkanu", najavio je.

Novi direktor EBRD-a je Italijan po nacionalnosti, a karijeru je započeo u sjedištu ove banke u Londonu 2005. godine na poziciji bankara.

Radio je kao regionalni bankar u Ukrajini i Bugarskoj, sa posebnim angažovanjem u oblasti energetike, nakon čega je imenovan za direktora Kancelarije u Albaniji 2016. godine.

Magistrirao je na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke, a novu funkciju preuzima 17. maja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital