UniCredit drugu godinu najbolja banka s društvenim utjecajem u Europi

20.10.2021. 12:47 / Izvor: Akta.ba
UniCredit

Magazin Capital Finance International (CFI.co) proglasio je UniCredit za najbolju banku s društvenim utjecajem u Europi u 2021. godini.

Magazin Capital Finance International (CFI.co) proglasio je UniCredit za najbolju banku s društvenim utjecajem u Europi u 2021. godini. Drugu godinu zaredom, časopis je odabrao UniCredit za vodeću instituciju koja daje snažan doprinos pozitivnom društvenom razvoju, te utječe na podršku realnoj ekonomiji u cijeloj Europi.

Žiri je istakao posvećenost UniCredit-a istrajnom sistemu vrijednosti i značajne napore u integrisanju održivosti u svoje kapitalne strategije. Također, pohvaljena je ponuda banke, koja nudi konkretna rješenja za održivi razvoj, uključujući finansijsku edukaciju za mlade i programe izgradnje kapaciteta za preduzetnice, kao i jasan napredak UniCredit-a u nekoliko ambicioznih ESG ciljeva.

Komentarišući nagradu, Roberta Marracino, Direktorica za ESG strategiju i bankarstvo s društvenim utjecajem UniCredit Grupe, izjavila je: "Izuzetno smo ponosni što nas je CFI ponovno priznala kao najbolju banku s društvenim ujecajem u Europi. Nastavljamo vrijedno raditi na ostvarivanju naših ESG ciljeva, uz snažnu posvećenost podršci našim klijentima i zajednicama u trenutnoj fazi tranzicije, osiguravajući pravedan put za sve prema inkluzivnijoj i održivoj ekonomiji i društvu."

Program bankarstva s društvenim utjecajem UniCredit-a (SIB), od pokretanja u Italiji krajem 2017. godine, plasirao je preko 5.270 kredita, uključujući finansiranje s društvenim utjecajem i mikrokredite na 11 tržišta UniCredit-a, za podršku socijalnim preduzetnicima i inicijativama s mjerljivim pozitivnim društvenim utjecajem u iznosu većem od 295 miliona ukupno isplaćenih eura (podaci s krajem juna 2021. godine).

Podsjećamo, UniCredit Bank d.d. kroz aktivnosti bankarstva s društvenim utjecajem kontinuirano radi na osnaživanju građana i malih privrednika kroz edukacije o osnovnim finansijskim pojmovima. Do sada su realizirane aktivnosti s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, te Fondacijom Mozaik, a u narednom periodu će se nastaviti održavanje edukacija namijenjenih privrednicima, ali i ostalim članovima našeg društva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital