Sarajevska Sberbanka prodata za 164 miliona KM ispod svoje vrijednosti

03.06.2022. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Sberbank

Prodajna cijena akcija "Sberbanke" Sarajevo mogla je biti značajno veća od one po kojoj je prodaja realizovana.

ASA Finance d.d. Sarajevo je 24.3.2022. u okviru postupka ozdravljenja Sberbank BH d.d. Sarajevo koji je, na osnovu javnih ovlaštenja, pokrenula Agencija za bankarstvo Federacije BiH, kupila akcije Sberbank BH d.d. Sarajevo uz posredovanje  ASA banke d.d. Sarajevo, piše Bife.ba.

Tako je ova banka postala vlasnik Sberbank BH d.d. Sarajevo (novo ime ASA banka – Naša i snažna d.d. Sarajevo ), a Sberbank AG Europe sa sjedištem u Beču je izgubila akcije u ovoj banci.

Sberbank BH je prodata zato  što je bila nelikvidna, nije mogla izdržati povlačenje stotina miliona KM depozita, a ne zato što je poslovala sa gubitkom.

Sberbank AG Europe, po odluci Evropske centralne banke, odnosno evropskog Jedinstvenog odbora za sanaciju banaka ide u stečaji (zašto i kako u stečaj u nekim narednim tekstovima).

Novac od ove kupoprodaje je uplaćen na račun Sberbank AG Europe i kao takav on ulazi u stečajnu masu iz koje se podmiruju njeni povjerioci u Austriji.

Po akciji je plaćeno 19,65 KM.

Sberbank BH je imala 763.374 akcija i ukupna prodajna cijena njenih akcija je 15 miliona KM.

Ključna pitanja su da li je moglo i da li je trebalo biti plaćeno više i kakve su posljedice ako jeste?

Knjigovodstvena vijednost akcija Sberbank BH na dan 31.12.2020. bila je 76,3 miliona KM.

To daje prodajnu cijenu koja je 19,7% akcijskog kapitala (15/76,3) ili razliku od 61,3 miliona KM u odnosu na  knjigovodstvenu  vrijednost akcijskog kapitala (15-76,3).

Sberbank BH je, po bilansu od 31.12.2021, imala i zadržanu dobit od 82,6 miliona KM, a dobit tekuće godine je bila 20 miliona KM i ako bi ova dva iznosa bila pripisana akcijskom kapitalu prodajna cijena bi bila 8,4% akcijskog kapitala (15/179), ili za 164 miliona KM manja od njegove vrijednosti (15-76,3-82,6-20).

Sberbank BH je u bilansima iskazala i emisionu premiju (27,7 miliona KM), ali pripisivanje ovoga iznosa dioničkom kapitalu izostavljamo.

Odgovor na prvo postavljeno pitanje glasi: „Da, prodajna cijena akcija je mogla biti značajno veća, od one po kojoj je prodaja realizovana“.

Prodajna cijena akcijskog kapitala Sberbank BH d.d. Sarajevo i njene bilansne pozicije na dan 31.12.2021.

Na drugo pitanje, kakve su posljedice ako su akcije prodate uz značajan popust, odgovor daje pravni institut zaštitnih mjera koji je ustanovljen članom 213 st. 3 Zakona o bankama FBiH.

„3) Ako se procjenom izvršenom u skladu s članom 212. ovog zakona utvrdi da je bilo koji dioničar ili povjerilac iz st. (1) i (2) ovog člana, uključujući i Agenciju za osiguranje depozita u slučaju da je učestvovala u finansiranju restrukturiranja banke, pretrpio veće gubitke nego što bi ih pretrpio prilikom likvidacije u stečajnom postupku ima pravo na plaćanje razlike do visine gubitaka koje bi pretrpjeli u stečajnom postupku iz sredstava za restrukturiranje

Ako stečajni upravnik Sberbank AG Europe smatra da je gubitak koji bi akcionari pretrpili da je Sberbank BH otišla u stečaj manji od gubitka koji imaju uz prodaju akcija uz značajan diskont on u skladu sa zaštitnim mjerama ima pravo tražiti da mu se doznači taj iznos.

Ako to bude odbijeno, jer nije u skladu sa izvršenom procjenom (koju je izvršio nezavisni procjenjivač u skladu sa zahtjevom Agencije za bankarstvo FBiH) on može tražiti da mu se dosudi taj iznos, a ako sud odredi da se ta razlika plati, isplata se vrši iz sredstava za restrukturiranje banaka.

Prema čl. 214 Zakona o banakama FBiH sredstva za restrukturiranje banaka mogu obezbijediti Agencija za osiguranje depozita BiH, Agencija za bankarstvo FBiH i Ministarstvo finansija FBiH.

Vrlo je izvjesno da će možda u jednom momentu biti ispostavljan zahtjev za isplatu opisane novčane razlike?

Zato bi možda neke od gore navedenih institucija javnog sektora Federacije BiH u svojim bilansima već trebale početi planirati sredstva za ove namjene, u skladu sa narodnom poslovicom „vrati koko što si pozobala“?

Isplata iz javnih sredstava za ove namjene se po konzervativnoj procjeni može kretati od 61,3 miliona KM do 164 miliona KM (na osnovu bilansa stanja Sberbank BH od 31.12.2021).

U ekstremnom slučaju, pod pretpostavkom da u stečaju Sberbanke BH ne bi bilo gubitaka na poziciji njenog akcijskog kapitala, javni sektor će možda morati uplatiti na račun Sberbank AG Europa neki iznos unutar gore navedenog intervala.

Da li će se zaista desiti da kapitalni gubitak u transakciji kupoprodaje akcija Sberbank BH „pripadne“ javnom sektoru, a kapitalna dobit privatnom (ASA Finance d.d. Sarajevo) odgovor će možda dati računovođe, procjenjivači i revizori, a možda i pravnici, sudije i advokati, vještaci ekonomske i bankarske struke?

Ozdravljenje, restrukturiranje, Sberbank BH je završeno.

Da li će, kada, kako, i na koji način, biti aktiviran pravni institut zaštitnih mjera, koji u ovome slučaju zbog niske prodajne cijene predstavlja zaštitu bivšeg vlasnika Sberbank BH d.d. Sarajevo, a to je Sberbank AG Europe, još uvjek se ne zna.

Banka koja je po godišnjem izvještaju za 2021. ostvarila neto dobit od 20 miliona KM i koja ima 83 milion neraspoređene dobiti prodata je za 15 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital