​CBBiH ispunila uslove za certifikaciju za postupanje sa tajnim podacima

05.12.2022. 14:47 / Izvor: Akta.ba
cbbih

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH – državnog sigurnosnog organa posjetili su danas, 5.12.2022. godine Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH – državnog sigurnosnog organa posjetili su danas, 5.12.2022. godine Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Tema posjete bila je davanje mišljenja o ispunjenosti mjera i postupaka zaštite tajnih podataka i uspostavljanju sigurnosnog područja za tajne podatke BiH. 

Time je CBBiH ispunila uslove za prijem, obradu i pohranu tajnih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, a koji se odnose na ličnu sigurnost, fizičku sigurnost, sigurnost dokumenata i informatičku sigurnost, što je od državnog sigurnosnog organa, nakon obilaska kapaciteta, potvrđeno i certifikovano.

CBBiH će i u narednom periodu intenzivno raditi na punoj primjeni Zakona s ciljem uspostavljanja efikasne saradnje sa institucijama opredijeljenim za zaštitu tajnih podataka, te provoditi dalje planske aktivnosti usmjerene na unapređenje ove oblasti, koja je od izuzetnog značaja kako za sigurnost informacija nastalih u poslovanju CBBiH, tako i podataka od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital