BANKARSTVO

Rusija pokrenula inicijativu za deblokadu zamrznute imovine malih ulagača

24.08.2023. 08:48 / Izvor: Agencije
RUSIJA

Ruske vlasti rade na nacrtu predsjedničke uredbe kako bi se malim ulagačima u zemlji dao način da deblokiraju svoju zamrznutu imovinu na računima u inostranstvu i prodaju je stranim licima, objavila je u srijedu centralna banka.

Ruske vlasti rade na nacrtu predsjedničke uredbe kako bi se malim ulagačima u zemlji dao način da deblokiraju svoju zamrznutu imovinu na računima u inostranstvu i prodaju je stranim licima, objavila je u srijedu centralna banka.

Međunarodne sankcije protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu blokirale su pristup brojnim ruskim investitorima hartijama od vrijednosti koje se drže u jurisdikcijama van zemlje, dok su ruske protumjere zamrznule zapadna sredstva unutar.

Centralna banka je saopćila da će obim "deblokirane" imovine u početku biti ograničen i prvenstveno usmjeren na male investitore, čiji se najveći dio ulaganja u vrijednosne papire drži kod ruskih brokera u stranim računovodstvenim institucijama.

Još nije jasno da li će evropske klirinške kuće Euroclear i Clearstream, ili finansijski regulatori u Evropi, uzvratiti. Euroclear i Clearstream nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

"Zainteresirani strani investitori bi dobili priliku da kupe “blokirane” strane hartije od vrijednosti od ruskih investitora u zamjenu za sredstva koja se drže na računima tipa C", saopćila je centralna banka.

"Učešće investitora (ruskih i stranih) u ovom procesu bit će dobrovoljno", dodaje banka.

Ministar finansija Anton Siljuanov zatražio je u utorak od predsjednika Vladimira Putina da podrži planove, počevši od deblokade oko 100 milijardi rublji (1,06 milijardi dolara) zamrznutih sredstava koja pripadaju malim investitorima.

Rekao je da više od 3,5 miliona ruskih građana trenutno posjeduje blokiranu imovinu u iznosu od 1,5 biliona rublji (15,96 milijardi dolara).

"Sva ova razmatranja imat će smisla samo ako strani investitori (u dovoljnom broju) pristanu na uslove ruskih vlasti i ako zapadni političari i regulatori to ne opstruiraju", kazao je Dmitrij Polevoj, šef ulaganja u Locko-Investu.

"S ekonomske tačke gledišta, takav prijedlog ima smisla jer su mnogi zapadni investitori i fondovi u potpunosti otpisali svoje udjele u ruskoj imovini, a vraćanje nekog dijela ima smisla", kazao je on, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital