Povećana aktiva na gotovo 2,2 milijarde

Sparkasse Banka - Uspješno poslovanje u prvih šest mjeseci 2023. godine

26.08.2023. 08:06 / Izvor: PR
sparkasse

Sparkasse Banka je u ovom trenutku jedna od najstabilnijih banaka na tržištu, kreditno najaktivnijih partnera bh. privrede te banka sa najzadovoljnijim klijentima u bankarskom sektoru.

Sparkasse Banka je u ovom trenutku jedna od najstabilnijih banaka na tržištu, kreditno najaktivnijih partnera bh. privrede te banka sa najzadovoljnijim klijentima u bankarskom sektoru.

Već za prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je kreditni rast od oko šest posto plasiravši gotovo 300 mil. KM novih kredita, i time povećala aktivu na gotovo 2,2 milijarde KM. Istu stopu rasta su imali i depoziti koje građani i privrednici povjeravaju ovoj banci. Krenuvši od značajnog rasta kreditiranja privrede u prvoj polovini godine, dvocifreni rast kredita pravnim licima od preko 15 posto iz prošle godine se očekuje i u ovoj.

Ova dinamična aktivnost i poslovni model koje je tržište BiH prepoznalo, rezultirali su odličnim nivoom profitabilnosti sa polugodišnjom dobiti od 21,6 miliona KM (prije oporezivanja), čime je povrat na kapital povećan na oko 14 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine Sparkasse Banka je dodatno unaprijedila digitalne usluge, modernizirala svoj brend kroz novi vizuelni identitet, a istovremeno čvrsto ostala posvećena  autentičnom poslovnom modelu brige o finansijskom zdravlju svojih klijenata i zajednice u kojoj posluje.

"Sparkasse Banka u proteklim godinama ostvaruje konzistentan, zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja, i taj trend smo nastavili u 2023. To je rezultat našeg poslovnog modela u čijem je središtu finansijsko zdravlje banke, njenih klijenata i zajednice u kojoj posluje. To prije svega znači da stabilnost stavljamo iznad profita, slijedeći princip odgovornog bankarstva i finansiranja čime smo stekli poziciju jedne od najstabilnijih banaka na tržištu. Upravo ona  nam omogućava da ostvarujemo stope rasta koje su daleko iznad tržišnog prosjeka, da budemo jedan od najaktivnjih kreditora privrede u BiH i konačno, da kroz niz projekata unapređujemo kvalitet života ljudi u zajednicama u kojima radimo. Ovaj uspjeh zahvaljujemo našem sjajnom, posvećenom timu uposlenika i visokom nivou povjerenja koje građani i privreda BiH imaju u naš brend. Ovo povjerenje naš tim doživljava kao najveće priznanje za sve što radi, a jednako tako i kao najveću odgovornost. Ispuniti ćemo je tako što ćemo biti još aktivniji i predaniji zajednici koja nam je to povjerenje ukazala - stalnim radom na sebi i svojoj kvaliteti usluge i novim digitalnim rješenjima za naše klijente, a isto tako  autentičnim, hrabrim inicijativama koji trebaju osnaživati ekonomiju i poticati transformaciju bh. društva u smjeru održivosti i unapređenja kvalitete života ljudi", kaže Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.

Jedan od najaktivnijih kreditora privrede na tržištu

Sparkasse Banka je posebno aktivna u kreditiranju privrede. U prošloj godini, rast kredita pravnim licima iznosio je preko 15 posto dok je tržište kredita raslo za oko četiri posto, a već u prvoj polovini ove godine zabilježeno je povećanje kredita pravnim licima za osam posto. 

Kada je u pitanju kreditiranje privrede u 2023. godini prognoze ukazuju da će banka dvocifreni rast registrovan prethodne godine ponoviti i u ovoj godini, što je rezultat jednog partnerskog odnosa i razumijevanja poslovnih ciklusa kompanija, snažnog regionalnog prisustva i blizine klijentima te brzine i kvalitete servisa.

Povećanje dostupnosti kroz širenje poslovne mreže i online kanale

U 2022. i prvoj polovini 2023. Sparkasse banka nastavila je i sa širenjem svoje poslovne mreže na najatraktivnijim lokacijama – u Sarajevu je već dostupna na tri nove lokacije, četvrta je u pripremi. Razumijevajući da lični kontakt ostaje osnova odnosa povjerenja na kojem se bankarstvo bazira, banka će nastaviti širiti mrežu svojih poslovnica i u drugim gradskim centrima, a paralelno intenzivno radi na ponudi najsavremenijih digitalnih bankarskih servisa.

Nove poslovnice su dio koncepta digitalizacije jer kombinuju ličnu savjetničku uslugu i 24h zone sa uređajima koji zamjenjuju šalter, a lansirana je i unaprijeđena verzija mobilnog bankarstva pod nazivom SIMPL čije nove funkcionalnosti štede vrijeme i novac.

Najzadovoljniji klijenti na tržištu

"Kontinuiran rad na poboljšanju korisničkog iskustva i fer odnos prema klijentima je  duboko inkorporiran u naš poslovni model. Stoga jednim od svojih najvećih dostignuća smatramo to da su naši klijenti među najzadovoljnijim na bankarskom tržištu",  ističe predsjednik Uprave Amir Softić, pozivajući se na  relevantno istraživanje renomirane regionalne agencije Valicon iz 2023. godine po kojem Sparkasse Banka, uz još jedan veliki bankarski brend ima najviši indeks zadovoljstva klijenata fizičkih lica od 85.

Softić dodaje da banka može biti uspješna samo ako je i zajednica u kojoj radi održiva i razvijena.

To podrazumijeva da banka ne prodaje bankarske proizvode nego prati klijente kao finansijski savjetnik dajući rješenja koja spajaju interes i klijenta i banke, ali i preuzima aktivnu ulogu u jačanju zajednice u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu.

Jačanje sektora i industrija ključnih za održiv razvoj bh. ekonomije

"Ekonomija BiH sada više nego ikada treba dobra, inovativna rješenja za jačanje onih industrija i sektora koji mogu generisati rast poslovne aktivnosti i kreirati nova radna mjesta. To su bez sumnje sektor srednjeg i malog biznisa u kojem se kreira oko 70% poslovne aktivnosti u BiH, a ako govorimo o industrijama, to su u prvoj liniji turizam i poljoprivreda. Upravo tu su naši fokusi, a na njima radimo sa konkretnim, ciljanim modelima kreditiranja  te projektima sa kojima  finansijsku inkluziju i finansijsku pismenost podižemo na jedan potpuno novi nivo", ističe Softić.

Jedan od tih programa banke je nagrada “Zlatno S iz ekonomije i bankarstva” koji banka provodi sa šest vodećih ekonomskih fakulteta iz cijele BiH. Ovo je jedini projekat u BiH koji na ovaj način uvezuje akademsku i bankarsku zajednicu, ohrabrujući mlade istraživače, naučnike i stručnjake da promišljaju nova rješenja za probleme i bolje korištenje potencijala ekonomije BiH.

Podršku domaćim mladim biznisima i razvoju poduzetničkog duha banka daje i kroz program mentoringa i finansiranja startup-a “Korak po korak” u partnerstvu sa fondacijom Mozaik, a u svojim novim poslovnicama  izdvaja prostor za izlaganje i promociju proizvoda inovativnih, malih domaćih brendova.

U 2023. uspješno je okončana i poduzetnička akademija za SME klijente banke, koja je i nagrađena priznanjem UNDP-a u BiH za doprinos održivom razvoju.

U partnerstvu sa UNDP-om, lansiran je program finansiranja poljoprivrede koji omogućava bespovratni poticaj minimalno 25% od iznosa kredita. Ovaj program ima za svrhu jačanje poljoprivrednog sektora, podržavajući lokalne proizvođače i jačanje konkurentnosti poljoprivredne industrije u BiH.

Banka u ponudi ima poseban kredit za turistička preduzeća, a u partnerstvu sa projektom USAID Turizam će koncem godine organizirati susrete austrijskih i bh. turističkih agencija sa ciljem umrežavanja, promocije turističkih lokacija u BiH i povećanja priliva turista u zemlju.

Svoje opredjeljenje da doprinosi održivom razvoju i zelenoj tranziciji, banka pokazuje kroz vlastite prakse i projekte kao i niz proizvoda poput kreditne linije za finansiranje projekata digitalizacije i kreditne linije za povećanje energetske efikasnosti u SME sektoru.

Najviši bankarski standardi austrijske matične grupacije i povjerenje u Sparkasse brend

Sparkasse Banka ne samo da je lider po stopama rasta, već i po svim ključnim pokazateljima stabilnosti, uključujući adekvatnost kapitala, nizak udio loših kredita u ukupnim kreditima, te izuzetno visoku pokrivenost nekvalitetnih kredita rezervisanjima.

Ovaj fokus na stabilnost je strateška okosnica austrijske matične grupacije Erste i Sparkasse već više od 200 godina, i ta tradicija je utkana u poslovni model Sparkasse Banke BiH.

Rast depozita od šest posto potvrđuje da građani i privreda BiH prepoznaju ovu stabilnost i sigurnost,  a ukupni rezultati poslovanja visok nivo povjerenja javnosti u Sparkasse brend.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital