Nove usluge plaćanja

Korist od primjene zakona o elektronskom novcu imat će poljoprivrednici

21.12.2023. 13:09 / Izvor: SRNA
Bankarstvo

Zakonom o elektronskom novcu uvode se nove usluge plaćanja, koja osim banaka mogu pružati i mikrokreditna društva.

Zakonom o elektronskom novcu uvode se nove usluge plaćanja, koja osim banaka mogu pružati i mikrokreditna društva, a korist od njegove primjene prepoznaće domaći poljoprivrednici, rekla je danas pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić.

"Uvođenjem elektronskog novca sprečava se i zloupotreba na internetu", istakla je Rudićeva obrazlažući Prijedlog zakona o elektronskom novcu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakonom o elektronskom novcu uređuju se pojam elektronskog novca, poslovi izdavanja elektronskog novca, izdavaoci, uslovi za osnivanje, poslovanje i prestanak rada društva za izdavanje elektronskog novca, nadzor nad obavljanjem poslova izdavanja elektronskog novca, te zaštita prava i interesa imalaca elektronskog novca.

Ovaj zakon predstavlja regulatorni odgovor na pojavu savremenih finansijskih usluga na međunarodnom tržištu, s ciljem stvaranja pravnih preduslova za njihov razvoj na domaćem tržištu putem osnivanja i poslovanja društva za izdavanje elektronskog novca.

Prema ovom zakonu, kao i Zakonu o unutrašnjem platnom prometu, elektronski novac predstavlja digitalni ekvivalent gotovog novca, odnosno elektronski pohranjenu novčanu vrijednost koja se izdaje nakon prijema novčanih sredstava, a prihvata se kao sredstvo plaćanja od trećih lica.

Rudićeva je dodala da neiskorišteni iznos elektronskog novca predstavlja potraživanja njegovog imaoca prema izdavaocu.

Ona je napomenula da svaki oblik novčanih sredstava u elektronskom obliku nije elektronski novac, pa tako, na primjer, novčana sredstva klijenata na računima za plaćanje i štednim računima ne predstavljaju elektronski novac.

"Isto tako, određene forme poklon bonova, vaučera i slično, koji se mogu koristiti samo u ograničenoj mreži trgovaca, ne predstavljaju elektronski novac. Elektronski novac je, dakle, samo onaj digitalni zapis koji je opšteprihvaćeno sredstvo razmjene koje se koristi za plaćanje robe i usluga", pojasnila je Rudićeva.

Za sprovođenje ovog zakona nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital