UniCredit Bank nosilac

Konzorcij komercijalnih banaka uključuje se u finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc

21.12.2023. 14:36 / Izvor: Akta.ba
unicredit

UniCredit Bank d.d. je kao nosilac konzorcija komercijalnih banaka prisustvovala jučerašnjem potpisivanju.

Nakon potpisivanja ugovora o kreditu za finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc Mostar sjever – Mostar jug, koji je jučer u Sarajevu potpisan između Manuele Naessl, direktorice EBRD-a u Bosni i Hercegovini  i Srđana Amidžića, ministra finansija i trezora BiH, naglašeno je da je ovaj kredit posebno značajan jer će po prvi put finansiranje izgradnje dionice autoputa Vc uključivati finansijska sredstva komercijalnih banaka.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit u iznosu od 110 miliona eura, zajedno s investicijskim grantom EU u iznosu od 150 miliona eura i do 150 miliona eura od komercijalnih banaka za finansiranje izgradnje dionice Mostar sjever - Mostar jug, čime će se podržati razvoj infrastrukture u zemlji, lokalnih poduzeća i usluga za građane.

UniCredit Bank d.d. je kao nosilac konzorcija komercijalnih banaka prisustvovala jučerašnjem potpisivanju, a za realizaciju projekta se još očekuje garancija vlade Federacije BiH, kako bi kredit bio operativan sredinom 2024. godine. 

amina

 

''Napravljen je izuzetno važan iskorak u nastavku izgradnje prometne infrastrukture naše zemlje. Izgradnja prometnica, ali i odnosa, treba biti težnja svih nas, jer samo na taj način stvaramo priliku za napredak i daljnji rast naše zajednice. S obzirom na velike infrastrukturne potrebe u zemlji i potrebu za poboljšanjem povezanosti i prometnih veza sa susjednim zemljama za razvoj domaće privrede, uključivanje komercijalnih banaka veliki je iskorak kojim možemo produbiti našu ulogu u osnaživanju zajednice u kojoj djelujemo'', ovom prilikom je izjavila Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., nosilac konzorcija. 

Predmetna dionica bit će povezana s drugim dionicama između južnog dijela Mostara i granice s Hrvatskom, za koje su sada osigurana sva potrebna finansijska sredstva, a građevinski radovi ili su završeni, u toku ili u tenderskoj proceduri. Kada se ove dionice završe, autocesta od Mostara do Hrvatske bit će u potpunosti funkcionalna.

Projekat će uključivati izgradnju sjeverne petlje i 15 km dugu dionicu autoceste s dva prometna traka, što će dodatno rasteretiti promet i pomoći u ublažavanju saobraćajnih gužvi oko grada Mostara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital