Poštanska banka u postupku likvidacije, na potezu Vlada FBiH

11.11.2013. 08:11 / Izvor: Federalna.ba
Poštanska banka u postupku likvidacije, na potezu Vlada FBiH

Iako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH Poštanskoj banci BiH oduzela dozvolu za rad i otvorila likvidacijski postupak, mali dioničari banke i Sindikati ne odustaju od njenog spašavanja i najavljuju tužbe.

Iako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH Poštanskoj banci BiH oduzela dozvolu za rad i otvorila likvidacijski postupak, mali dioničari banke i Sindikati ne odustaju od njenog spašavanja i najavljuju tužbe. Federalna televizija objavila je priču o Poštanskoj banci BiH koja je mogla biti u sastavu nekog od profitabilnih javnih infrastrukturnih preduzeća kako bi svi od nje imali više koristi.

Poštanska banaka BiH ide u likvidaciju, a 85 njenih zaposlenika, koji su svojevremeno s malim dioničarima učestvovali u dokapitalizaciji banke, na ulicu.

Savez sindikata BiH, te resorni Sindikat na odgovornost prozivaju Agenciju za bankarstvo Federacije za propuste koji su doveli do gubitka kapitala banke. Banka zamišljena kao profitabilna, sa šalterima u poštama širom zemlje, izgubila je mjesto na tržištu.

"Ima dovoljno indicija i dokaza da su činjene zloupotrebe i da se postupalo suprotno zakonu o Agenciji za bankarstvo, Zakonu o bankama itd.", kaže Muhamed Bajramović, predsjednik Sindikata BH Pošta i predsjednik malih dioničara Poštanske banke.

Sporan je, između ostalog, i pokušaj pripajanja Poštanske banke BiH FIMA banci 2009. godine na osnovu, kako tvrde, lažiranog Elaborata. Banka u jednom danu odobrava 30 rizičnih kredita hrvatskim državljanima u iznosima višim od tri milion maraka, koji nikada nisu vraćeni. Mali dioničari tvrde da je Agencija početkom godine neosnovano odbila ponudu FAM Fonda za dokapitalizaciju banke.

"Provjera SIPA-e i Interpola dokazala je da nije u pitanju pranje novca, znači da je kapital koji su ti ljudi donijeli bio 'čist'" kaže Enver Bijedić, ministar pometa i komunikcija FBiH.

Međutim, iz Agencije tvrde da FAM Fond nije ispunjavao niti jedan zakonski uslov. "Prema dokumentima koji su dostavljeni, zemlja porijekla fonda su Britanski Djevičanski Otoci, a ne Švicarska. Finansijski izvještaji ne pokazuju njihovu financijsku sposobnost da mogu izvršiti dokapitalizaciju od 19 miliona, pošto im je sva imovina oko 16 miliona maraka", stoji u pojašnjenju Agencije za bankarstvo FBiH.

Da li je moguće da nijedno javno preduzeće u BiH nema interes preuzeti suvlasništvo u Poštanskoj banci i da ova banka neće dobiti više nijednu šansu za spas. "U pripremi je i tužba, a cilj nam je zaustaviti provođenje odluke o likvidacionom postupku", kaže Bajramović.

U cijelu priču, po zahtjevu sindikata i partnera u socijalnom dijalogu, iznova bi se trebala uključiti Federalna vlada i Parlament.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital