Hypo banka: Korisnici kredita ignorišu presudu Okružnog suda Banja Luka

Kapital / BANKARSTVO

Hypo banka: Korisnici kredita ignorišu presudu Okružnog suda Banja Luka

Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar podsjećaju javnost da je Okružni sud u Banjoj Luci nedavno donio prvu pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje zakonitost ugovaranja kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima.

02.03.2015. 09:09 / Izvor: eKapija.ba

"Okupljanje Udruženja korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima jeste nastavak ignorisanja pravosnažne presude Okružnog suda Banja Luka kojom je jasno potvrđeno da je ugovorna odredba o valutnoj klauzuli u cijelosti utemeljena na pravilnoj primjeni odredbe člana 395. Zakona o obligacionim odnosima, prema kojoj, ako novčana obaveza glasi na plaćanje u zlatu ili nekoj stranoj valuti, njeno ispunjenje se može zahtijevati u domaćem novcu prema kursu koji važi u trenutku ispunjenja obaveza", saopćeno je iz Hypo banke kao reakcija na mirno okupljanje korisnika kredita u CHF, koje je organizovalo Udruženje "Švajcarski franak" RS u petak ispred centrale Hypo banke u Banjoj Luci.

Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar podsjećaju javnost da je Okružni sud u Banjoj Luci nedavno donio prvu pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje zakonitost ugovaranja kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima. Također, u presudi Okružnog suda se ističe da nema mjesta zaključku da je tužiteljica (klijent banke) izvršenim uplatama rata kredita, obračunatim prema srednjem kursu kod tužene (banke) na dan uplate rate, pretrpjela štetu, niti osnovanosti njenog zahtjeva da joj se dosudi iznos po osnovu kursne razlike.

"Uprave Hypo banaka svjesne su problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima suočavaju u svojoj otplati te su donijele odluku o odobravanju olakšica u cilju lakšeg servisiranja njihovih kreditnih obaveza. Olakšice uključuju: konverziju u kredit sa valutnom klauzulom u eurima uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otplate kredita, te mogućnost fiksiranja kursa švicarskog franka na 1,628501 KM za 1 CHF, tj. kurs koji je važio na dan 15.01.2015. godine (srednji kurs Centralne banke BiH na dan 15.01.2015. godine) formiranjem balon otplate sa kamatnom stopom na balon račun od jedan posto. Period trajanja balon otplate kredita može biti minimalno tri godine, a maksimalno do kraja otplate kredita", saopćeno je iz Hypo Alpe Adria Bank.

Zahtjev za fiksiranje kursa mogu podnijeti sva fizička lica korisnici kredita uz valutnu klauzulu u CHF, osim korisnika investicijskih kredita u inicijalnom iznosu većem od 500 hiljada KM i kredita klasifikovanih u E kategoriju.

Ova ponuda olakšica od strane Hypo banaka u BiH je konačna. O dodatnim ponudama se neće pregovarati, tako da bilo kakvi ulični protesti i PR kampanje neće biti od pomoći korisnicima kredita već će ih i dalje držati u zabludi da će neko drugi riješiti njihove probleme, kažu iz ove banke.

"Hypo banke u BiH učinile su odlučujući korak na zajedničkom putu ka rješavanju pitanja kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima. Sada su na potezu klijenti banke koji treba samostalno da donesu konačnu odluku: da li će krenuti u rješavanje svojih problema u zajedničkom dogovoru sa službenicima banke ili će odbiti ponude insistirajući na nerealnim zahtjevima, na šta ih već nekoliko godina pogrešno savjetuju pojedinci iz određenih udruženja", stav je Uprava Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar.

"S druge strane sve je veći broj korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili da ne slušaju udruženja. Oni su već podnijeli na desetine zahtjeva za odobravanje navedenih olašica, a banka je samo u posljednjih nekoliko dana odobrila 24 zahtjeva za olakšice. Očekuje se da taj broj bude mnogo veći u narednom periodu", navodi se u saopćenju za javnost Hypo banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital