Slovenci licencirani za transakcije bitcoina

Kapital / BANKARSTVO

Slovenci licencirani za transakcije bitcoina

Slovenska kompanija Cashila prva je u svijetu dobila bankarsku licencu za konverziju digitalne valute bitcoin u eure.

11.11.2015. 13:34 / Izvor: Agencije

Slovenska kompanija Cashila prva je u svijetu dobila bankarsku licencu za konverziju digitalne valute bitcoin u eure. Slovenska start-up kompanija Cashila prva je u svijetu dobila bankarsku licencu za konverziju digitalne valute bitcoin u eure.

Uz pomoć bitcoina, Cashila namjerava uvesti konkurenciju SWIFT sistemu, izvještava Radio-televizija Slovenija, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Najveći dio novca u svijetu postoji samo u elektronskom obliku na bankovnim računima, gotovina čini samo nekoliko procenata. Finansijski tokovi bi u tom smislu mogli putovati vrlo brzo, navode iz te firme.

Globalni sistem SWIFT

Objašnjavaju da se događa da fizički poštanski paket od Ljubljane do Istanbula stigne brže nego transfer sa slovenskog bankarskog računa u Tursku.

Između njih je globalni sistem SWIFT, zadužen za međubankarsku finansijsku komunikaciju, različito radno vrijeme institucija, različite metode za provjeru identiteta i sprečavanje pranja novca, kao i povezane troškove.

Dva Slovenca, Tim Mitja Žagar i Jani Valjavec, kažu da su pronašli način da se značajno smanje troškovi međunarodnih doznaka, kao i trajanje, uz pomoć digitalne valute bitcoin.

Uslugu još razvijaju, ali za sada ostaje činjenica da je njihovo preduzeće Cashila trenutno jedino u svijetu s licencom za obavljanje bankarskih transakcija putem bitcoina za područje SEPA-e.

Licencu je izdala češka centralna banka i odnosi se na 28 zemalja Evropske unije, kao i za Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Monako i San Marino.

Što prije do zarade

Usluga je, kako navode, korisna i za državljane trećih zemalja koje daljinski (izvan Evrope) rade za evropska preduzeća i žele zaradu što prije dobiti u svojoj zemlji.

Klijent platu doznačava na korisnikovu adresu kod Cashilae, a potom primalac bitcoina u matičnoj zemlji virtuelni novac mijenja za lokalnu valutu. Dugoročna vizija uključuje filijale Cashilae u neevropskim zemljama i partnerskim kompanijama, pri čemu Slovenci prvu takvu ispostavu najavljuju u Južnoj Koreji, a zatim i u nekim afričkim zemljama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital