Češki "Mavel" želi da ulaže u hidroenergetski sistem RS-a

10.07.2015. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Češki 'Mavel' želi da ulaže u hidroenergetski sistem RS-a

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je jučer, u Banjaluci, sa predstavnicima češke kompanije „Mavel" o mogućnostima investiranja u projekte u oblasti elektroenergetike u Republici Srpskoj.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je jučer, u Banjaluci, sa predstavnicima češke kompanije „Mavel" o mogućnostima investiranja u projekte u oblasti elektroenergetike u Republici Srpskoj.

"Spremni smo da razgovaramo o svim projektima za koje  postoji interes, kao što su projekti na rijeci Bosni i na rijeci Drini, uz uvažavanje zakonskih procedura i činjeničnog stanja svakog od pojedinačnih projekata", rekao je ministar Đokić.

Ministar Đokić je podsjetio na važnost sistematskog pristupa upravljanju vodnim režimom što se može postići kroz realizaciju energetskih projekata, napominjući da je resorno ministarstvo, kao i do sada, spremno da pruži maksimalnu podršku svim investitorima.

"Prošlogodišnje poplave i prouzrokovane štete podsjetile su na važnost realizacije hidroenergetskih sistema kako je to bilo predviđeno dodijeljenim koncesijama na rijeci Bosni, jer bi se njihovom realizacijom riješilo pitanje integralnog uređenja, zaštite i korišćenja hidropotencijala toka rijeke Bosne od Doboja do Modriče", naglasio je ministar Đokić.

Ministar Đokić je, takođe, podsjetio da rijeka Drina predstavlja energetski dragulj čiji potencijali nisu dovoljno iskorišćeni.

"Na posljednjoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske smo još jednom potvrdili spremnost da ovaj potencijal razvijamo i realizujemo projekte za koje postoji zajednički interes kako je to već navedeno za srednji tok rijeke Drine, ali za donji tok gdje je planirana realizacija četiri hidroelektrane", rekao je ministar Đokić dodajući da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da Elektroprivreda RS bude maksimalno uključena u realizaciju novih projekata.

​Martin Šintak, direktor češke kompanije „Mavel" koja se bavi proizvodnjom hidro-turbina, je istakao da je ova kompanija uspješno realizovala projekte malih hidroelektrana u Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama, te da ima podršku Vlade Republike Češke i češke eksportne banke za svoje poslovne planove na prostoru Srbije i Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije