CBBiH još uvijek provodi konsultacije: Negativne kamate u BiH na čekanju

26.03.2016. 11:14 / Izvor: Faktor
CBBiH još uvijek provodi konsultacije: Negativne kamate u BiH na čekanju

Banke, prema trenutno dostupnim podacima, krajem 2014. godine u Centralnoj banci BiH držale 3,7 milijardi KM. Od toga su čak 2,3 milijarde KM bile viškovi iznad obaveznih rezervi.

Prije dva mjeseca je najavljena mogućnost da Centralna banka BiH (CBBiH), prvi put u svojoj historiji, uvede negativnu kamatnu stopu od minus 0,15 posto na sve iznose iznad obaveznih rezervi koje komercijalne banke drže u ovoj finansijskoj instituciji.

Međutim, ova inicijativa još uvijek nije provedena, potvrđeno je za Faktor.

"Odluka nije donesena. CBBiH analizira situaciju na finansijskom tržištu i vrši intenzivne konsultacije s predstavnicima Udruženja banaka Bosne i Hercegovine", kazali su nam u Centralnoj banci BiH.

Inače, cilj ove mjere bi bio da motivira banke da finansijska sredstva plasiraju u privredu, a sličan metod je već uvela Evropska centralna banka nezadovoljna iznosom plasiranih kredita u privredu EU-a. Ona bankama naplaćuje negativnu kamatnu stopu od minus 0,3 posto na novac koji preko noći deponuju u ovu instituciju. Centralne banke Švedske, Danske i Švicarske također su slijedile ovu praksu.

Stopa obavezne rezerve, koju primjenjuje CBBiH, iznosi 10 posto na depozite i pozajmljena sredstva s ugovorenim rokom dospijeća do jedne godine i sedam posto na depozite i pozajmljena sredstva s ugovorenim rokom dospijeća preko jedne godine. Ovo u praksi znači da su banke, prema trenutno dostupnim podacima, krajem 2014. godine u Centralnoj banci BiH držale 3,7 milijardi KM. Od toga su čak 2,3 milijarde KM bile viškovi iznad obaveznih rezervi.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital