Put ka boljem iskustvu online plaćanja počinje danas

19.04.2018. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Put ka boljem iskustvu online plaćanja počinje danas

Danas uzimamo zdravo za gotovo jednostavnost i praktičnost koju donosi plaćanje karticama.

Danas uzimamo zdravo za gotovo jednostavnost i praktičnost koju donosi plaćanje karticama na bilo kojoj od 50 miliona lokacija koje prihvataju Mastercard kartice širom svijeta.

Međutim, kupovina danas se u mnogome razlikuje od situacije prije 10, a kamoli prije 50 godina kada su platne kartice tek bile u povoju. Ukoliko se sve više okrećete online i mobilnim tehnologijama prilikom kupovine, a svoje podatke čuvate na različitim uređajima, kod trgovaca ili na drugim trgovačkim platformama.

Zapravo, izvještaji pokazuju da je mobilna trgovina zabilježila rast od 20% prošle godine. Drugim riječima, dosta vremena je provedeno u korištenju malih ekrana. Sama veličina ekrana donosi određene izazove u pogledu unosa podataka potrebnih za plaćanje ili ograničenih opcija za plaćanje koje trgovac može da prikaže.

To su razlozi zašto je Mastercard najavio da podržava nove standarde EMVCo Standard Remote Commerce (SRC). Set standarda je po prvi put predstavljen prošle godine, a mi pozivamo svoje partnere u industriji: trgovce, banke prihvatioce i izdavaoce kartica i tehnološke kompanije da podrže primjenu ovih standarda na svojim digitalnim proizvodima i da zajedno potrošačima omogućimo jednostavno, sigurno i praktično iskustvo plaćanja na bilo kom pretraživaču i bilo kom uređaju.

Mastercard zasniva svoja digitalna rješenja na pružanju najboljeg iskustva time što potrošačima pružamo mogućnost izbora, sigurnost, transparentnost i privatnost, a sve to počinje kroz konzistentno iskustvo. Baš kao što je to slučaj sa standardizovanim prihvatom kartica na POS terminalima kod trgovaca u fizičkom okruženju, vjerujemo da SRC treba primijeniti kao opšte prihvaćeno i prepoznatljivo dugme za plaćanje.

Na taj način će SRC moći da potrošačima obezbijedi standardizovano iskustvo kupovine, smanjiti će broj koraka koje kupci treba da obave na različitim sajtovima, a samim trgovcima omogućiti će jednostavno i sigurno čuvanje tokena i poboljšati će storu odobravanja transakcija.

Također, vjerujemo da je ovo prilika da SRC plaćanja budu implementirana zajedno sa W3C standardima za online kupovinu, a njih ćemo koristiti kao osnovu za dalji razvoj dodatnih mogućnosti i pogodnosti koje možemo da ponudimo klijentima.

Čip tehnologija je donijela neuporediv stepen sigurnosti u fizičko okruženje za plaćanje, te je iz istog razloga potrebno raditi na primjeni standarda za tokenizaciju u digitalnom okruženju. Sada je skoro 75% svih kartica širom svijeta spremno da bude tokenizovano. Radi se na još naprednijim načinima zaštite u cilju uspostavljanja okruženja u kome se koriste isključivo tokeni, a upravo SRC standardi mogu tome da doprinesu. Zahvaljujući SRC standardima, podaci postaju potpuno neupotrebljivi u slučaju zloupotrebe i time se smanjuju rizici za trgovce i ono što je najvažnije, potrošači imaju uvid u to gdje se njihovi podaci čuvaju i kako se oni koriste.

Potrošači moraju biti spokojni i uvjereni da su njihova plaćanja sigurna bilo koju platnu metodu da odaberu i tokeni i kriptogrami će im pružiti baš to. SRC standardi za trgovce, digitalne novčanike i online platforme su komplementarni sa EMV 3DS autentifikacijom, biometrijom, detekcijom prevara zasnovanoj na vještačkoj inteligenciji i servisima za praćenje.

Danas je tek prvi korak na tom putu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital