Fitch potvrdio rejting na nivou BB+ i pozitivne izglede za Sberbank Europe AG

Kapital / BANKARSTVO

Fitch potvrdio rejting na nivou BB+ i pozitivne izglede za Sberbank Europe AG

Agencija Fitch smatra da su, kratkoročno gledano, negativni rizici kvaliteta imovine ograničeni.

05.09.2018. 09:31 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni rejting ispunjavanja finansijskih obaveza (IDR) na nivou BB +, kao i samostalni rejting održivosti (VR) za Sberbank Europe AG na nivou b +. Pored toga, agencija Fitch je potvrdila i pozitivne izglede za Sberbank Europe AG.

Glavni pokretači rejtinga su razuman nivo kapitalizacije, solidna finansijska pozicija i pozicija likvidnosti, zdrava strategija samofinansiranja i snažna podrška od strane Sberbank Rusije, dok profitabilnost još uvijek treba poboljšati.

Agencija Fitch smatra da su, kratkoročno gledano, negativni rizici kvaliteta imovine ograničeni. Kreditni kvalitet najvećih korporativnih kredita Sberbank Europe je adekvatan, jer se portfolio korporativnih kredita sastoji od vodećih privrednih društava u CIE ili kompanija povezanih sa Rusijom koje imaju zdrav kreditni kvalitet. Agencija Fitch također navodi i opadajući trend nekvalitenih zajmova u potrfelju malih i srednjih preduzeća i poslovanja sa stanovništvom u Sberbank Europe posljednjih nekoliko godina, što je posljedica temeljnog poboljšanja kreditnog kvaliteta.

Najnoviji rejting agencije Fitch za Sberbank Europe AG:

  • dugoročni  IDR: potvrđen na nivou 'BB+'; izgledi: pozitivni
  • kratkoročni IDR: potvrđen na nivou 'B'
  • samostalni rejting održivosti: potvrđen na nivou 'b+'
  • rejting primanja podrške: potvrđen na nivou '3'

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital