EU blokirala arapsku kompaniju koja je htjela da kupi Fortenovu

19.12.2022. 08:16 / Izvor: HINA
fortenova

Početkom studenoga, naime, objavljeno je da je Saif Alketbi iz UAE kupac 43.4 posto udjela Sberbanka u nizozemskom holdingu Fortenova Group.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić izjavio je da je, u sklopu devetog paketa EU sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom, a vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu, na prijedlog Hrvatske na listu sankcioniranih uključena i tvrtka SBK Art, koja je bila u fokusu javnosti zbog nezakonite transakcije vezane uz prodaju udjela Fortenova Grupe.

Tvrtka povezana sa Sberbankom

Članice EU postigle su jučer dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije koji uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. 

Hrvatska je, kako je kazao Matušić u izjavi novinarima nakon sjednice vlade, bila ta koja je predložila listiranje tvrtke SKB Art sa svim dokaznim materijalima jer smatra da je i dalje ta tvrtka povezana sa Sberbankom.

Početkom studenoga, naime, objavljeno je da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupac 43.4 posto udjela Sberbanka u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., a da je ta transakcija završena 31. listopada.

Saif Alketbi

Fiktivna transakcija

"Svi naši dokazi upućuju na to da je riječ o fiktivnoj transakciji, nikakav novac nije isplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Moskvi ni prema računima", istaknuo je Matušić.

Naveo je i da su doznali još neke detalje o kreditu koji je dobiven od Gazprom banke, koja je također jedna od listiranih, ali ne na europskom popisu sankcija, nego na popisu SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Radili smo u tišini pripremu ovoga što se sad dogodilo usvajanjem devetog sankcijskog paketa i u tom smislu mislim da smo predočili kvalitetne dokaze jer bez toga se ne bi mogla ta kompanija naći na popisu onih koji su listirani, što znači da u ovom trenutku sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod uredbu i Zakon o međunarodnim mjerama ograničavanja", kazao je Matošić.

Dakle, prema toj tvrtki će se primjenjivati zamrzavanje imovine i sve ostalo što je predviđeno uredbom Vijeća. 

Bitnim je istaknuo da Zakon predviđa kaznene odredbe za sve one koji krše sankcije i one koji pomažu u kršenju sankcija ili njihovom izbjegavanju. Za njih je, kako je kazao, predviđena i zatvorska kazna. Napomenuo je kako govori u ime stalne skupine kao koordinator, no da oni nisu istražno tijelo te kako ne može odgovarati na pitanja vezana uz eventualne istražne radnje.

"Najbitnije je da je u devetom sankcijskom paketu listirana SBK Art kompanija koja se sasvim sigurno sada više neće moći ponašati kao što su pokušali zadnjih mjesec dana", rekao je, napomenuvši kako im je u svemu potporu dala i Nizozemska i njezine vlasti, s kojima sjajno surađuju.

Zadovoljni smo što je SBK Art uvršten na listu

Na pitanje novinara jesu li predlagali da se na listu uvrste i neke privatne osobe, rekao je da ne želi govoriti o procedurama predlaganja niti to komentirati. "Zadovoljni smo što je SBK Art uvršten na listu jer će na neki način to otvoriti put i drugim institucijama u RH da djeluju pa ćemo vidjeti koji će biti rezultati tog djelovanja", kazao je.

Na upit znači li to da SBK Art sada više ne može upravljati svojom imovinom, tj. udjelom u Fortenova Grupi, Matošić je odgovorio potvrdno. Rekao je kako time poslovanje Fortenove neće doći u pitanje, kako oni uredno posluju i siguran je da će se znati prilagoditi situaciji.

Istaknuo je i kako stvar treba do kraja raščistiti i rasvijetliti i svi oni koji su pokušali kršiti sankcije i izbjeći ih trebaju doći pod udar onih tijela koja se time bave. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti