Budžet Republike Srpske likvidan

05.03.2021. 09:59 / Izvor: SRNA
Budžet Republike Srpske likvidan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da RS nije prezadužena, da je njen budžet likvidan i da se sve obaveze uredno servisiraju prema svim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da RS nije prezadužena, da je njen budžet likvidan i da se sve obaveze uredno servisiraju prema svim budžetskim korisnicima.

"Ovo su činjenice, a ne politikanstvo. Pozivam sve one koji imaju drugačije argumente i spreman sam da dođem i da pred medijima javno argumentovano razgovaramo o nekim stvarima", rekao je Višković za ATV.

Višković je naglasio da Republika Srpska nije prezadužena, kako to tvrdi opozicija u RS. 

"Mi smo još ispod granice zakonom predviđene ukupnog i javnog duga 43, 53, a limit je 55 i 60. Priča o prezaduženosti Republike Srpske "ne pije vode", jer kada uzmete zemlje u okruženju naše prve komšije vidjećete koliko su oni zaduženi", rekao je Višković.

On je dodao da su sanirani budžeti lokalnih zajednica u Republici Srpskoj  zahvaljujući 30 miliona KM koje je Vlada Republike Srpske izdvojila u prošloj godini.

Višković tvrdi da lokalne zajednice u Republici Srpskoj u prošloj godini po pitanju funkcionisanja budžeta nisu imali koronu, jer im nadoknađen gubitak njihovih budžeta.

Govoreći o radu Vlade Republike Srpske, Višković je rekao da uvijek može biti i bolji, te da će u narednom periodu raditi na onome što je u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srpske.

"Planiramo da formirano radne interresorne grupe koje će vršiti analizu rada javnih preduzeća, tamo gdje se pokaže da je u pitanju ljudski faktor, biće odgovornosti", naveo je Višković.

On je najavio da će se na meti sankcionisanja naći sva javna preduzeća i institucije koji netransparentno troše budžetska sredstva. 

Višković je dodao da u dobrom dijelu nema saradnje između tužilaštava i sudova sa aktivnostima koje bi željela da provodi Vlada Republike Srpske posredstvom resornih ministarstava.

Višković je upitao kako je moguće da ministarstvo ili inspektorat zbog nepoštovanja mjera Republičkog štaba podnesu preko 500 prekršajnih i krivičnih naloga od kojih je samo jedan u Tesliću prvostepeno procesuiran ili uzet u rad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital