Centralna banka BiH u plusu 29 miliona

14.08.2014. 10:00 / Izvor: Glas Srpske
Centralna banka BiH u plusu 29 miliona

Centralna banka BiH ostvarila je u prvom polugodištu 2014. godine profit od 29,07 miliona maraka, što je za 3,08 miliona KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Centralna banka BiH ostvarila je u prvom polugodištu 2014. godine profit od 29,07 miliona maraka, što je za 3,08 miliona KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U finansijskom izvještaju Centralne banke za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je ostvarena dobit u ovom periodu znatno veća od planirane.

"Dobit je dominantno ostvarena realizovanim dobicima po osnovu prodaje hartija od vrijednosti raspoloživih za prodaju i prihodima od kamata. S druge strane, politika racionalizacije troškova i stvaranja ušteda se nastavlja sprovoditi gdje god je to moguće", naveli su u Centralnoj banci BiH.

U izvještaju se ističe da je Centralna banka nastavila sa prilagođavanjem upravljanja deviznih rezervi čestim i neizvjesnim promjenama na međunarodnim finansijskim tržištima.

"Restrukturisanje deviznih rezervi i neizbježno povećano izlaganje rizicima se vodi uz strogo poštovanje principa likvidnosti, sigurnosti i profitabilnosti Centralne banke", dodaje se u izvještaju.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja, neto prihod od kamata u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 14,85 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bio 14,67 miliona. Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 4,17 miliona i povećan je u odnosu na 3,54 miliona iz istog lanjskog perioda.

Operativni prihodi iznosili su 44,36 miliona i veći su za tri miliona u odnosu na prvo polugodište 2013. godine kada su iznosili 41,23 miliona maraka. Kada su u pitanju operativni troškovi, oni su neznatno povećani. U prvih šest mjeseci 2014. iznosili su 15,28 miliona, a u istom periodu lani 15,24 miliona KM.

Monetarno zlato

U finansijskom izvještaju Centralne banke BiH se ističe da je vrijednost monetarnog zlata na kraju prvog polugodišta iznosila 182,96 miliona KM, dok je na kraju prošle godine vrijedjelo 164,14 miliona KM.

Dodaje se da Centralna banka BiH drži monetarno zlato na računu u švajcarskoj banci kreditnog rejtinga AAA, a da je fizički locirano u trezoru Bank of England.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital