Kapital / BH BERZE

Danas berzanska aukcija za državni kapital Koksno-hemijskog kombinata "Lukavac"

18.06.2008. 13:50 / Izvor: Nezavisne novine

Današnja vanredna aukcija za državni kapital Koksno-hemijskog kombinata (KHK) "Lukavac" biće testna za dalji nastavak privatizacije državnog kapitala putem berze, izjavio je Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Na prodaji je 16 odsto državnog kapitala, odnosno 572.464 dionice KHK "Lukavac" koje nisu našle kupca na prvoj aukciji polovinom maja.

""Global Ispat", koji je sa KHK "Lukavac" osnovao zajedničku firmu GKIL, pokazao je interesovanje za ove dionice i očekujemo da će aukcija ovaj put uspjeti", kazao je Ganić.

Ukoliko aukcija, međutim, propadne, u Agenciji kažu da će do daljeg zalediti prodaju državnog kapitala putem berze.

Prema planu Agencije za 2008. godinu, osim KHK "Lukavac" predviđena je prodaja na berzi manjinskih paketa dionica sarajevskih preduzeća "Sarajevo-osiguranje", "Energoinvest", UNIS i "Šipad export-import".

Nakon uspješne prodaje 11 odsto državnog kapitala "Interšpeda" Sarajevo, ovaj način privatizacije zapao je u krizu zbog pada domaćeg tržišta kapitala. Neuspješni su bili pokušaji prodaje 16 odsto državnog kapitala "Šipad export-importa", a potom i KHK "Lukavac".

Neuspjehu je, kažu analitičari, doprinijela regulativa po kojoj se početna cijena dionica određivala na osnovu desetodnevnog prosjeka, a koja u vrijeme aukcije nije bila u skladu s njihovom tržišnom vrijednošću. S tim u vezi, izmijenjene su odredbe Pravilnika o postupku prodaje državnog kapitala na berzi, kojima je predviđeno da direktor Agencije za privatizaciju može korigirati cijenu do deset odsto, dok odluku o korekcijama do 25 posto može donijeti Upravni odbor Agencije.

"Očekujemo da će ovaj fleksibilniji pristup doprinijeti da buduće aukcije uspiju", kazao je Ganić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital