Prekršen ugovor

Zašto je Vlada na čelu s Novalićem dala garanciju FGSZ, a potom je prekršila?

13.03.2024. 09:34 / Izvor: Bloombergadria.com
BiH

U tadašnjem sazivu Vlade Federacije BiH, koji su činili SDA - HDZ - SBB, svi ministri su podržali odluku da se prekine ugovor s FGSZ.

Unatoč izravnom protivljenju BH Gasa prekršen je ugovor koji je potpisan s mađarskim FGSZ Natural Gas Transmission (FGSZ) na osnovu garancija Vlade FBiH (za opskrbu preko Ukrajine, a ne Turske) koje je potpisao bivši premijer Fadil Novalić, navodi se u dokumentima i mail prepiskama u koje je Bloomberg Adria imala uvid.

Kako Bloomberg Adria saznaje, u tadašnjem sazivu Vlade Federacije BiH, koji su činili SDA - HDZ - SBB, svi ministri su podržali odluku da se prekine ugovor s FGSZ.

FGSZ je 10 dana nakon prijevremenog prekida ugovora od Energoinvesta i BH Gasa za opskrbu plina preko Ukrajine i točke Beregovo pokrenuo arbitražni postupak protiv Vlade FBiH, Energoinvesta i BH Gasa 2021. godine pred arbitražnim sudom u Cirihu. FGSZ po osnovu ugovora traži naknadu od 23 milijuna američkih dolara.

Odluka arbitražnog suda se očekuje najkasnije do kraja ožujka ove godine.

Podsjećamo, Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice "F.H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica, proglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti. U Sudu Bosne i Hercegovine izrekao je ovu presudu u slučaju "Respiratori".

Vlada FBiH

Sud je presudom utvrdio kako su oni nenamjenski potrošili nešto više od 10 milijuna KM za nabavku oko stotinu respiratora. Respiratori su kupljeni u Kini po cijenama za koje se ispostavilo da su znatno više od stvarnih, a uz to se pokazalo kako su neupotrebljivi u bolničkim uvjetima jer su namijenjeni za korištenje tokom prijevoza pacijenata u vozilima hitne pomoći.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine primilo je molbu za pomilovanje bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića, koji je početkom godine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u vrijeme pandemije, izvijestio je CIN. Molbu će razmotriti Komisija za pomilovanje, a potom će izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

Novalić potpisao u ime Vlade

Energoinvest i BH Gas su 01. svibnja 2020. godine potpisali produljenje ugovora s mađarskim FGSZ-om za transport plina kroz točku Beregovo, na granici Mađarske i Ukrajine, do kraja 2023. FGSZ je zagarantirao 'ljetni popust', a uvjet za potpisivanje takvog ugovora bila je garancija Vlade FBiH. Garanciju je potpisao bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić u vidu Pisma uvjerenja i Pisma suglasnosti.

Bloomberg

U ugovoru s FGSZ-om navedeno je da ukoliko Energoinvest/BH Gas prekinu ugovor prije 31. prosinca 2023. godine, FGSZ ima pravo na naknadu. Prekid u 2021. značio bi naknadu od 23 milijuna USD FGSZ-u, upozorio je tada savjetnik uprave BH Gasa Almir Bečarević.

U Pismu uvjerenja se navodi da Vlada FBiH stoji na stanovištu da će za vrijeme trajanja Dugoročnog ugovora točka Beregovo i dalje ostati jedina primopredajna točka za uvoz ruskog prirodnog plina, a transportni pravac Beregovo - Kiškundorožma - Zvornik jedini pravac opskrbe prirodnim plinom FBiH.

Pismom suglasnosti Vlada nastavlja podršku kompanijama (Energoinvestu i BH Gasu, kao javnim poduzećima) koliko bude potrebno da one u cijelosti ispune svoje obveze po osnovu Dugoročnog ugovora uz dodatak da "ni Vlada FBiH, niti BH Gas, a niti Energoinvest neće derogirati iznesene navode".

BloombergAdria

"Ovim se obavezujemo da nećemo prekidati kontrolu nad kompanijama, kao ni korporativni i poslovni odnos s kompanijama do isteka Dugoročnog ugovora ili do ispunjenja od kompanija svih njihovih obaveza prema FGSZ-u po osnovu tog Dugoročnog ugovora, zavisno šta od ovoga pada na kasniji dan", navodi se u Pismu suglasnosti.

Naknadno su Energoinvest i BH Gas međusobno potpisali Pismo uvjerenja kojim "saglasno izjavljuju da neće raskidati zaključeni Dugoročni ugovor o transportu plina s FGSZ-om".

Dopisi Energoinvesta i Gazproma

Kao što je Bloomberg Adria ranije izvijestila, Dmitry Averkin, trenutačno zamjenik glavnog izvršnog direktora za izvoz plina u Gazprom Exportu, uputio je 24. prosinca 2020. godine dopis Energoinvestu u kojem je navedeno da isporuke prirodnog plina u BiH u 2021. godini planiraju ostvariti Turskim tokom. Istakao je da nisu u mogućnosti produžiti trenutni ugovor pod uvjetima točke isporuke VIP Bereg.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević odgovorila je navodeći da Energoinvest godinama nije dobio nikakvu informaciju niti je vodio bilo kakav razgovor o promjeni mjesta isporuke u Beregovu.

"Sve informacije koje smo imali su da je Gazprom Exportu produžen zakup kapaciteta preko Ukrajine na pet godina s mogućnošću produljenja za još pet godina."

Bloomberg

Hadžialjević je dodala da je upoznata sa činjenicama da su pojedine osobe iz Srbije i Republike Srpske davale razne izjave u vezi s Turskim tokom i opcije da se BiH priključi na taj tok, ali da to nikada nisu bile izjave Energoinvesta, BH Gasa ili/i Vlade Federacije BiH.

"Naprotiv, Vlada FBiH je dala jamstvo FGSZ-u da će potcrtati potpisanu činjenicu da ćemo svoju obvezu ispunjavati do 2023. godine", dodala je Hadžialjević.

Budući da je Gazprom predložio prelazak na Turski tok, pokrenuta je interna rasprava o prekidanju ugovora s mađarskim FGSZ-om.

U mail prepisci u koju je Bloomberg Adrija imala uvid, Hadžialjević se složila s konstatacijom savjetnika uprave BH Gasa Almira Bečarevića da se ugovor s FGSZ-om ne može prekinuti na osnovu "više sile", što je ujedno i jedina klauzula pod kojom se ugovor može prekinuti bez penala. "Baš zato, da ne bismo krivci bili mi, jer je to najlakše, neka bude odluka Vlade i Ministarstva šta dalje uraditi", napisala je.

BloombergAdria

Energoinvest ponovno piše Gazpromu navodeći: "Jasno je da je netko iz Srbije uzeo sebi za slobodu da u naše (Energoinvesta) ime donosi poslovne odluke bez našeg pristanka, što je jasno podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i naše kompanije."

"Stoga ne možemo sami donijeti odluku o prelasku na Turski tok, to je strateška odluka i mora se donijeti u dogovoru s Vladom i uz njihovo odobrenje", navodi se u dopisu.

Međutim, zvanična odluka Vlade FBiH nije javno objavljena.

No, Energoinvest mijenja ploču. Odlučuju da je ipak moguće raskinuti ugovor s FGSZ-om.

Krajem ožujka 2021. godine Vlada FBiH je prvi put na dnevni red uvrstila točku kojom se razmatra usmena informacija ministra Džindića "o trenutnom statusu Aneksa ugovora Gasprom - Energoinvest d.d. Sarajevo, kojim se opskrba Federacije Bosne i Hercegovine plinom prebacuje na Turski tok".

Zapisnik s te sjednice obilježen je kao interni dokument te nije dostupan javnosti.

Nermin Džindić i Vlada FBiH ni u jednom momentu se nisu obratili Parlamentu FBiH po pitanju prelaska na Turski tok.

Energoinvest je od protivnika ideje momentalnog prelaska na Turski tok došao do pozicije glavnog zagovarača ispravnosti te odluke.

Isporuka i transport plina preko točke Beregovo nastavila se do današnjeg dana, ali ne do BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti