Krka će dioničarima podijeliti rekordnih 156 miliona eura dividende

Kapital / DIONICE

Krka će dioničarima podijeliti rekordnih 156 miliona eura dividende

Dividenda po dionici će iznositi pet eura bruto.

09.07.2021. 07:52 / Izvor: Akta.ba

Dioničari Krke na skupštini su odobrili prijedlog uprave tvrtke da se za isplatu dividende izdvoji 156,08 miliona eura prošlogodišnje raspodjeljive dobiti od 337,52 milipna eura.

Dividenda po dionici će iznositi pet eura bruto.

Direktor tvrtke Jože Colarič rekao je na skupštini da je, prema početnim podacima, grupa Krka u prvih šest mjeseci ostvarila 808,6 miliona eura prihoda od prodaje, što je jedan posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit veća je za 11 posto na 177,4 miliona eura. Ovo je dosad najveća polugodišnja prodaja, a najveća je i dobit.

Dividende će biti isplaćene dioničarima koji će biti registrirani kod registra 21. jula.

Ovogodišnja dividenda veća je za 17,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Na glavnoj skupštini, kojoj su prisustvovali dioničari s 53,35 posto kapitala s pravom glasa, dogovoreno je da će se 90,72 miliona eura preostale raspodijeljive dobiti rasporediti u ostale rezerve dobiti, a isti iznos sredstava prenijet će se u iduću godinu, najavila je Sveslovensko udruženje malih dioničara.

Skupština je razriješila upravu i nadzorni odbor. Također je odobren prijedlog za isplatu članova nadzornog odbora, prenosi RTV Slovenije. 

PODIJELI:
TAGOVI:

KRKA

dionice

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital