U što investirati: Ovo su dva sektora koja pružaju najbolje prilike

02.05.2020. 10:55 / Izvor: seebiz.eu
U što investirati: Ovo su dva sektora koja pružaju najbolje prilike

Eliminiranjem ograničenja u gospodarstvima, postavljaju se pitanja o potencijalnoj razini ponude i potražnje u novonastaloj situaciji.

Eliminiranjem ograničenja u gospodarstvima, postavljaju se pitanja o potencijalnoj razini ponude i potražnje u novonastaloj situaciji.

Zatvorena ekonomija smanjila je ponudu i potražnju. Sada će se tvrtke ponovno otvoriti, a nezaposleni će se vratiti na posao. Ako ne iskusimo pretjeranu stopu propalih tvrtki, naša sposobnost generiranja opskrbe brzo će se vratiti u stanje prije epidemije.

Neka će se kućanstva i tvrtke naći u lošijem financijskom stanju i raspoloženje će trebati neko vrijeme. Čak i ako se trgovine, kino, restorani i kazališta ponovno otvore, pojedinci se možda neće voljeti okupljati u javnim prostorima, smanjujući potražnju za tim uslugama. Sve to, međutim, ima posljedice za oporavak realne ekonomije u post-epidemiološkom okruženju.

Vjerojatno ćemo vidjeti snažne stope rasta u drugoj polovici ove i početkom iduće godine, kada se ukinu obustave rada, što će biti rezultat prethodnog velikog pada. Međutim, dugotrajna slabost potražnje značila bi da će nominalna razina BDP-a ostati ispod pred-virusne razine nekoliko godina, pišu analitičari Ilirike. Okruženje male potražnje znači da će inflatorni pritisci i dalje biti oslabljeni. To znači da će poticajna monetarna politika središnjih banaka morati dugo ostati na snazi.

Rast tržišta dionica ovisi o očekivanom odnosu između količine jedinica novca u gospodarstvu i razine dobiti poduzeća. Visoko poticajna monetarna politika središnjih banaka koja povećava broj jedinica novca u gospodarstvima i dalje će imati blagotvoran učinak na cijene dionica. U ovoj situaciji to čini važnost razlike između industrije i sektora gospodarstva još većom.

Među najperspektivnijim sektorima na tržištu trenutno su tehnološki i farmaceutski sektor (Krka, Novartis, Teva, Roch,…) čiji su dobici u SAD-u u prvom tromjesečju ove godine u prosjeku imali rast od 4, odnosno 6 posto. U tehnološkom sektoru, industrija poluvodiča ističe se jer je AMD u prvom kvartalu ove godine zabilježio vrlo snažan rast profita. Među tehnološkim vrlo zanimljivim sektorima su softverski sektor u SAD-u (Microsoft, Salesforce, ADOBE, ...) i sektor elektroničkih platnih sustava (Visa, Mastercard, Paypal, ...), jer to su industrije koja možemo očekivati, da će njihova dobit u 2021. i 2022. biti veća od one u 2019. godini.

Zanimljivi su i neki od trenutno jeftinijih sektora, ali oni su ujedno i rizičniji. Kao najznačajniji se ističu američki bankarski sektor (JPMorgan Chase) i globalna kemijska industrija (Kronos Worldwide). Međutim, za ulagače s većom sklonošću preuzimanju rizika trenutno se nude aviokompanije (Ryanair, Delta, American Airlines), naftne kompanije (Royal Dutch Shell, Total) i brodovi za krstarenje (Royal Caribbean Cruises, norveško krstarenje).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti