Švicarski Sandoz u Sloveniji će proizvoditi biološke lijekove

22.01.2016. 13:13 / Izvor: HINA
Švicarski Sandoz u Sloveniji će proizvoditi biološke lijekove

Ljubljanska tvornica lijekova Lek, u vlasništvu švicarske farmaceutske skupine Novartis Sandoz, otvorila je u petak u gradiću Mengeš kod Ljubljane laboratorijski centar za razvoj i kontrolu bioloških lijekova u koji je uloženo 10 milijuna eura.

Ljubljanska tvornica lijekova Lek, u vlasništvu švicarske farmaceutske skupine Novartis Sandoz, otvorila je u petak u gradiću Mengeš kod Ljubljane laboratorijski centar za razvoj i kontrolu bioloških lijekova u koji je uloženo 10 milijuna eura, a zapošljavat će 100 djelatnika.

U novosagrađenom objektu Lekove tvrtke Biofarmaceutika Mengeš razvijat će se biofarmaceutski lijekovi i njihove komponente te obavljati kontrola kvalitete.

"Ovo je jedan od glavnih Novartisovih središta za razvoj i proizvodnju biofarmaceutskih lijekova. U njemu rade stručnjaci s vrhunskim znanjem, što potvrđuje i odluka da se u projekt investira 10 milijuna eura", kazao je prigodom otvaranja Stefan Lang, tehnički direktor Biofarmaceutike Mengeš, javila je Hina.

Farmeceutsku tvrtku Lek, koja je bila u većinskom vlasništvu državnih fondova, Slovenija je 2002. godine prodala švicarskoj farmaceutskoj kompaniji Novartis Sandoz za 880 milijuna eura.

Novartis Sandoz je od tada u nju investirao 1,4 milijarde eura, što je najveće ulaganje iz Švicarske u Sloveniju do sada.

Druga velika slovenska farmaceutska tvrtka, Krka iz Novog Mesta, u međuvremenu je zadržana u većinskom vlasništvu domaćeg kapitala. U njenoj vlasničkoj strukturi također prevladavaju državni i investicijski fondovi, a jedan je od vodećih proizvođača generičkih lijekova u regiji, te u istočnoj Europi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti