Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

04.04.2022. 14:58 / Izvor: Akta.ba
mercator

Fortenova grupa je u petak, 1. aprila 2022. godine stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora.

Fortenova grupa je u petak, 1. aprila 2022. godine stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora. Prenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu, okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora.

"Ovom posljednjom transakcijom završili smo proces kupovine koji je zapravo započeo još 2014., a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je taj zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe. Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i finansijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju – formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji", rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom sticanja 100 posto udjela u vlasništvu Mercatora, dodajući da su u protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili postupak isključenja malih dioničara.

"Ono što je još važnije, počeli smo ostvarivati pune potencijale našeg poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiramo nazad u Grupu", istakao je Peruško.

On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovani udio u Bosni i Hercegovini.

"Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima", rekao je. 

James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije izjavio je da je isplata manjinskim dioničarima od 22,4 miliona EUR-a izvršena korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe.

"To pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila velik napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast", izjavio je povodom te transakcije Pearson.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital