Penny Plus preuzima preostale dionice Foruma, evo kakve su namjere

15.07.2022. 11:31 / Izvor: Akta.ba
PENNY

Penny Plus d.o.o. Sarajevo objavio je ponudu za preuzimanje preostalih dionica dioničkog društva Forum d.d. u stečaju.

Penny Plus d.o.o. Sarajevo objavio je ponudu za preuzimanje preostalih dionica dioničkog društva Forum d.d. u stečaju.

Dionički kapital u iznosu od 9.386.012,50 KM se sastoji od ukupno 750.881 redovnih običnih dionica nominalne vrijednosti 12,50 KM. Penny posjeduje 411.961 redovnih dionica, odnosno 54,8637 % od ukupnog broja dionica ciljnog društva.

Ponuda za preuzimanje se odnosi na preostale redovne dionice, koje nisu u vlasništvu Penny Plusa i to 338.920 redovnih dionica, odnosno 45,1363% ukupnog broja dionica Foruma d.d. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 0,11 KM odnosno 038 % od nominalne vrijednosti dionice.

Kako se navodi u ponudi za preuzimanje, Penny Plus d.o.o. Sarajevo ima namjeru zadržati osnovnu djelatnost društva Forum d.d. Sarajevo u stečaju i dalje ga razvijati. 

"Svrha ponude za preuzimanje je sticanje svih dionica društva Forum d.d. Sarajevo u stečaju sa ciljem rukovođenja, te namjerom zadržavanja osnovne djelatnosti. Preuzimanje neće imati negativnog uticaja na politiku zapošljavanja i ravnopravni status zaposlenika ciljnog društva i društva ponudioca", navodi se u mišljenju o ponudi za preuzimanje.

Također, navode da nemaju namjeru vršiti promjene u vezi sa upravom i nadzornim odborom ciljnog društva, osim u slučajevima kada je obavezan Zakonom.

Forum je bilo kinematografsko preduzeće za distribuciju filmova, a u njegovo vlasništvo Penny Plus je ušao u aprilu 2021. godine. Portal Akta.ba je tada objavio da je Penny Plus postao najveći pojedinačni vlasnik firme Forum d.d. Sarajevo koja ima vrijedne nekretnine. Najpoznatiji je objekat u kojem se nalazi kultno sarajevsko kino Apolo, te Cinema City.

Iz kompanije Penny Plus su prilično tajanstveni, te ni nakon godinu dana od preuzimanja nema konkretnih informacija o daljim planovima. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital