Uprava TPDC dala pozitivno mišljenje: Ponuda Binga za preuzimanje je prihvatljiva

15.11.2022. 08:50 / Izvor: Akta.ba
TPCD

Nadzorni odbor i uprava društva TPDC d.d. Sarajevo objavio je konačan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje od strane Bingo d.o.o. Tuzla.

Nadzorni odbor i uprava društva TPDC d.d. Sarajevo objavio je konačan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje od strane Bingo d.o.o. Tuzla.

"Prema našem uvjerenju i u skladu sa svim našim saznanjima i podacima kojima raspolažemo, izražavamo pozitivan stav u vezi sa objavljenom Ponudom za preuzimanje ciljnog društva, te obavještavamo dioničare da ovo mišljenje ne prikriva podatke od materijalnog značaja i ne sadrži podatke ni informacije koje bi u pogledu objavljene Ponude za preuzimanje dioničare mogle da dovedu u zabludu", navodi se u mišljenju Nadzornog odbora i Uprave o preuzimanju objavljenom na Sarajevskoj berzi.

Smatraju da je cijena ponuđena u Ponudi za preuzimanje određena u smislu i u skladu sa odredbama člana 16. Zakona o preuzimanju dioničkih društava i kao takva prihvatljiva imajući u vidu da u posljednjih godinu dana maksimalna cijena bila na berzi 56.00 KM.

Osnovni kapital ciljnog društva iznosi 32.792.600,00 KM, podijeljen na 327.926 običnih dionica nominalne vrijednosti 100.00 KM. Ponuditelj je vlasnik 141.038 dionica emitetna, što predstavlja 43,009 % ukupno emitovanih dionica emitenta.

Ponuda se odnosi na preostalih 186.888 dionica odnosno 56,9909 % od ukupnog broja dionica ciljnog društva, koje nisu u vlasništvu ponudioca. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 27,00 KM. Plaćanje dionica se vrši preko Registra vrijednosnih papira u roku od 7 dana od dana isteka roka trajanja ponude.

Bingo d.o.o. Tuzla je trenutno vlasnik manje od 50% ciljnog društva. Ponuđač ima namjeru preuzeti vlasništvo nad ciljnim društvom u 100% iznosu. Prema navodima iz Ponude, provođenje Ponude za preuzimanje ima za cilj upravljanje ciljnim društvom u pravcu njegovog daljnjeg razvoja i jačanja, te povećanja poslovne aktivnost i poslovne efikasnosti, čime se pokazuje strateško opredjeljenje za daljnjim jačanjem, razvojem društva i stvaranjem novih radnih mjesta.

U vezi sa objavljenom Ponudom za preuzimanje, ne očekuju se promjene u vezi sa mjestom u kojima ciljno društvo obavlja svoju djelatnost. Osim toga, ne očekuju se negativne posljedice u politici zapošljavanja, niti generalno u pogledu radno-pravnog statusa zaposlenika, navodi se.

Imajući u vidu cjelokupnu Ponudu za preuzimanje, te namjeru ponudioca u vezi sa preuzimanjem ciljnog društva TP DC d.d. Sarajevo. Uprava Društva i Nadzorni odbor smatraju da je Ponuda prihvatljiva, te istu podržavaju.

Podsjetimo, nakon Binga, drugi najveći vlasnik TPDC-a je kompanija Voleta iz Gruda Petra Ćorluke. Violeta je 2021. godine kupila dionice TPDC Sarajevo za 4,45 miliona KM i ima ukupno 24,5 posto dionica.

Slijede Denix d.o.o. Srebrenik sa 19,9 posto i Bony d.o.o. Tuzla sa 6,4 posto.

Distributivni centar je osnovan 1976. godine kada je izgrađen najveći dio postojećih kapaciteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital