Treća emisija obveznica: Autoceste FBiH izlaze na berzu da prikupe 30 miliona KM

28.11.2022. 12:43 / Izvor: Akta.ba
autoceste fbih

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine ponovo će izaći na berzu, te je objavljen javni poziv za upis i uplatu treće emisije obveznica javnom ponudom.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine ponovo će izaći na berzu, te je objavljen javni poziv za upis i uplatu treće emisije obveznica javnom ponudom putem Sarajevske berze / burze vrijednosnih papira.

Preduzeće će emitovati 300.000 obveznica sa valutnom klauzulom u euru, nominalne vrijednosti 100 KM po obveznici. Obveznice će nositi prinos na glavnicu po nepromijenjenoj kamatnoj stopi 3,5 posto godišnje. Ukupna vrijednost emisije je 30 miliona KM.

Emisija će se vršiti putem Sarajevske berze/burze vrijednosnih papira, metodom preovlađujuće cijene, a u skladu sa Pravilnikom o javnim ponudama putem Sarajevske berze/burze vrijednosnih papira.

Kamata će se obračunavati dva puta godišnje, a datum dospjeća obveznica je 30.12.2025. godine. Upis će početi 22.12.2022. godine i trajati do 28.12.2022. godine.

Inače, Skupština društva JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je na svojoj sjednici održanoj 20.10.2022. godine usvojila odluku o trećoj emisiji obveznica javnom ponudom putem Sarajevske berze.

Izlaskom na berzu Autoceste FBiH pokušavaju osigurati 30 miliona KM koje namjeravaju upotrijebiti za predfinansiranje izrade projektne dokumentacije za projekte u sklopu izgradnje autoceste u FBiH. Ukupan kapital emitenta sa 31.12.2021. godine iznosi 555.575.927 KM.

Kako se navodi u javnom pozivu namjena investiranja je predfinansiranje izrade projektne dokumentacije, izvođenje radova i konsultantske usluge nadzora nad izvođenjem radova.

• Mostar Sjever – Mostar Jug - izrada idejnog i glavnog projekta za izgradnju dionice, revizija glavnog prijekta, izgradnja i nadzor nad izgradnjom);

• Tunel Prenj (izrada idejnog i glavnog projekta za pristupne ceste tunela Prenj i izrada detaljnog idejnog projekta sa elementima glavnog projekta tunela Prenj, te izvođenje pripremnih radova za izgradnju tunela Prenj i usluge nadzora),

• Vranduk – Ponirak za izvođenje radova i usluge nadzora nad izgradnjom,

• Ponirak – Vraca za izvođenje radova i usluge nadzora nad izgradnjom.

Za ove projekte u toku su aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava kod međunaordnih finansijskih institucija i to EBRD, EIB i OFID. Kako sama procedura postizanja efektivnosti kreditnih sredstava traje značajan vremenski period, neophodno je vršiti predfinansiranje JP Autoceste FBiH.

JP Autoceste FBiH procjenjuju da će efekti investiranja prikupljenih sredstava i redovni poslovni prihodi društva biti dovoljni za nesmetano finansiranje obaveza, te da ova emisija ni u kojem slučaju neće ugroziti finansijski položaj emitenta. 

Svakom investitoru će na upit biti dostavljeni finansijski podaci o projektima koji su predmetom finansiranja iz ove emisije, njihovim efektima i učincima na poslovanje kako bi investitori stekli kvalitetan sud prilikom donošenja odluke o investiranju. ​

 

Prva emisije obveznica je realizovana 28.12.2018. godine u ukupnom iznosu 48.998.800 KM (489.988 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM), te je za razliku od druge proglašena uspješnom. U drugoj emisiji takođe krajem 2018. godine bilo je planirano zaduženje u iznosu 30 miliona KM, ali nije bilo uplata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital