Osam godina nakon privatizacije

Zašto Al Shiddi istiskuje manjinske dioničare Magros Veletrgovine - SCC-a ?

26.06.2023. 10:38 / Izvor: Akta.ba
magros

Nedavno se moglo pročitati da je Al Shiddi grupacija preko svojih firmi Al Shiddi Trading Co. Ltd. iz Rijada, Saudijska Arabija i Al Shiddi International d.o.o. iz Sarajeva dostavio ponudu za istiskivanje i otkup dionica.

Nedavno se moglo pročitati da je Al Shiddi grupacija preko svojih firmi Al Shiddi Trading Co. Ltd. iz Rijada, Saudijska Arabija i Al Shiddi International d.o.o. iz Sarajeva dostavio ponudu za istiskivanje i otkup dionica od 260 manjinskih dioničara Magros Veletrgovin d.d. odnosno SCC-a.

Trenutno je preko firme Al Shiddi Trading Co. Ltd. iz Rijada, Saudijska Arabija i Al Shiddi International d.o.o. iz Sarajeva, Sulaiman Al Shiddi i njegova porodica zajedno sa investitorom iz Bahreina, International Investment Bank sada AJYAD CAPITAL, vlasnik 99,6292% dionica Magros Veletrgovine, a 255 manjinskih dioničari su vlasnici 0,3709% dionica. 

Ponudi Magros Veletrgovina za otkup dionica od 260 manjinskih dioničara, odazvalo se samo 5, a preostalih 255 manjinskih dioničara zadržali su svoje dionice i na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo odnosom Sulaimana Al Shiddija prema njima.

Nezadovoljstvo manjinskih dioničara ogleda se u činjenici da od otvaranja Sarajevo City Centra 20.03.2014. godine do danas, Sulaiman Al Shiddi od ukupno ostvarene dobiti Magros Veletrgovine, nije uplatio niti jednu konvertibilnu marku dividende manjinskim dioničarima, uprkos njihovim zahtjevima i velikoj dobiti.

U istom periodu, kao predsjednik Nadzornog odbora Magros Veletrgovine d.d., Sulaiman Al Shiddi je putem kratkoročnih pozajmica firmama u svom vlasništvu davao novac putem pozajmica, tako da je samo svojoj avio kompanij FlyBosnia zaključno sa 2021. godini pozajmio 8.749.000,00 KM.

U registru privrednih subjekata, kao aktuelni vlasnici FlyBosnie navode se Nudžeima Skenderović koja ima 70%, a Sulaiman Al Shiddi 30%, a Nudžeima Skenderović se vodi kao direktorica.

"Kako smo naveli, Magros Veletrgovina d.d. je zaključno sa 2021. godini pozajmila FlyBosni 8.749.000,00 KM, koju FlyBosnia nije vratila obzirom da su joj računi blokirani i da se vodi stečajni postupak. Ukupne obaveze FlyBosnie prema dobavljačima iznose 24.064.142,00 KM, a ukupni gubitak je veći od 21 milion konvertibilnih maraka, zaključno sa 2022. godinom. U 2022. godini FlyBosni ostvarila je poslovni gubitak od -4.314.426,00 KM, za 2021. godinu nemamo podatke, u 2020. godini gubitak je iznosio -5.532.843 KM, u 2019. godini -4.573.421,00 KM, a u 2018. godini ostvaren je gubitak od -3.724.403,00 KM", navodi se u saopćenju grupe manjinskih dioničara Magros Veletrgovina d.d..

Davanjem pozajmica Magros Veletrgovine prema FlyBosni koji nisu vraćeni, zabilježena je višemilionska finansijska šteta za Magros Veletrgovinu i njene manjinske dioničare.

Magros Veletrgovina je u 2021. godina bila sudužnik FlyBosni po osnovu sporazuma o plaćanju javnih prihoda potpisivanjem ugovora sa poreskom upravom FBiH 10.05.2021. godine, kojom se obavezala da će vršiti plaćanja dospjelih rata prema poreskoj upravi FBiH u ime FlyBosnie, u 2 slučaju da FlyBosnia ne bude u mogućnosti izmirivanja svoje poreske obaveze.

Ukupan iznos poreskih obaveza FlyBosnie prema sporazumu sa Poreskoj upravi FBiH iznosio je 1.741.000,00 KM u 2021. godini. Obzirom da FlyBosnia nije imala poslovnih prihoda iz operativnog poslovanja, poreski dug FlyBosnie prema poreskoj upravi FBiH se namirio iz pozajmice Magros Veletrgovine.

Kako navode manjsnski dioničari zbog ovih aktivnosti uprave Magros Veletrgovine, su oštećeni.

Da je Sulaiman Al Shiddi činio poslovnu štetu manjinskim dioničarima i firmi, dokazuje i notarski obrađena Odluka od 25.06.2018. godine, o izdavanju korporativne garancije kojom on, kao predsjednik Nadzornog odbora društva Magros Veletrgovina d.d. donosi Odluku o izdavanju korporativne garancije u korist banke kojom se Magros Veletrgovina d.d. neopozivo i bezuslovno obavezuje prema banci da na pismeni zahtjev banke, bez prigovora u roku od 3 dana, od dana prijema pismenog zahtjeva banke, a u skladu sa instrukcijama navedenim u pismenom zahtjevu, plati svaki iznos do 2.500.000,00 KM i to ukoliko korisnik sredstava firma FlyBosnia, ne ispuni bilo koju svoju obavezu preuzetu u Ugovoru o partnerstvu od 14.06.2018. godine, bez obaveze banke da plaćanje traženog iznosa zahtjeva prethodno od korisnika sredstava.

Lična odluka Sulaimana Al Shiddija da samostalno donese Odluku o izdavanju korporativne garancije, i notarski je obradi, suprotna je zakonu i statutu Magros Veletrgovina d.d., jer je ista zahtjevala predhodnu saglasnost i Odluku Nadzornog odbora Magros Veletrgovina d.d.

Ovim postupkom,kako kažu manjinski dioničari, Sulaiman Al Shiddi zloupotrijebio je položaj predsjednika Nadzornog odbora i oštetio firmu i male dioničare. Ova Odluka je bila notarski obrađena od tada notara, a sada advokata Đemaludina Mutapčića, koji je nedavno uhapšen u akciji „Squer“ od strane Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA-e.

Iz gore navedenog, nije teško zaključiti zašto su manjinski dioničari nezadovoljni činjenicom, da im Sulaimana Al Shiddi, uprkos zahtjevima i velikoj dobiti koju je u proteklih devet godina ostvario Magros Veletrgovina odnosno Sarajevo City Centara, nije isplatio niti jednu konvertibilnu marku kroz dividendu.

Sada se pitaju, zašto im Sulaiman Al Shiddi po sili zakona želi preuzeti preostalih 0,3709% dionica. 

PREUZMI DOKUMENT:
06_odluka.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital