STOPOSTOTNO VLASNIŠTVO

Mercator BH sada u vlasništvu moćne hrvatske grupacije

29.06.2023. 14:02 / Izvor: Akta.ba
Mercator

Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu srpskog Mercatora, prešao je pod direktno vlasništvo Fortenova grupe, saznaje Akta.ba.

Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu srpskog Mercatora, prešao je pod direktno vlasništvo Fortenova grupe, saznaje Akta.ba.

Naime, Mercator BH je do sada bio u potpunom vlasništvu firme Mercator S, iz Beograda, koja također posluje u okviru Fortenova  grupe, a sada je u 100-postotnom vlasništvu moćne hrvatske grupacije kako je dostupno u sudskom registru.

Također na osnovu podataka iz registra, ukupan kapital firme Mercator BH d.o.o. Sarajevo, koji iznosi 90,006,063.00 KM (u novcu 79,248,822.71 KM i stvarima 10,757,240.29 KM), upisan je na Fortenova grupu.

Riječ je u postupku koji je proveden i u drugim državama u regiji gdje vlasništvo nad Mercatorom nije bilo pod direktnom kontrolom Fortenova grupe.

Podsjetimo, Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala provedbom nagodbe povjerilaca u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti  završio u predstečaju vođenom kroz postupak prinudne uprave. Kao rezultat uspješno vođenih i zaključenih pregovora između povjerilaca Agrokora,  Fortenova grupa je s poslovanjem počela kao nova kompanija potpuno redizajnirane vlasničke,  organizacione i upravljačke strukture. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital