Komisija za vrijednosne papire FBiH

Odobreno osnivanje: Tržište kapitala dobilo novo društvo za upravljanje fondovima

29.12.2023. 11:17 / Izvor: Akta.ba
komisija

Komisija za vrijednosne papire FBiH donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje društva za upravljanje fondovima.

Na svojoj 112. sjednici održanoj 28.12.2023. godine Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje UniCredit Invest BH društva za upravljanje fondovima d.o.o. Mostar. 

"Pojava sasvim novog učesnika na tržištu kapitala u Federaciji BiH pokazatelj je da je tržište na putu ka svom oporavku, ali je i dokaz da su urodile plodom inicijative i napori koje je Komisija, kao vrhovni regulator, uložila na uspostavi vladavine zakona i vraćanju povjerenja investitora", navode iz Komisije.

Osnivači novog društva za upravljanje, prvog takvog od 2012. godine kada je izdata posljednja dozvola društvu ove djelatnosti, dokazali su da vjeruju institucijama tržišta vrijednosnih papira i žele doprinijeti njegovom razvoju.

Komisija će i u 2024. godini nastaviti raditi na unapređenju stanja na tržištu kapitala, uslova za investiranje, a posebno na edukaciji učesnika na tržištu vrijednosnih papira, kao i šire javnosti, kako bi svi građani, privatni i institucionalni investitori mogli s punim povjerenjem ulagati svoja slobodna sredstva, na taj način jačajući ekonomiju naše zemlje, saopćeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital