Pravilnik

Uslovi poslovnja društva za upravljanje

29.04.2024. 16:02 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
poslovanje

U Pravilniku o uslovima poslovanja društva za upravljanje

Službene novine Federacije BiH, broj 28/24, 17.04.2024. godine

 

Na osnovu člana 10. tačka 9., člana 11. tačka 16. i člana 13. stav (1) Zakona o Komisiji za vrijednosne papire ("Službene novine Federacije BiH", broj 39/98, 36/99, 33/04, 92/13, 6/17), te člana 22. stav (5), člana 23. stav (3), člana 30. stav (2) i člana 45. stav (4). Zakona o investicijskim fondovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 85/08 i 25/17), Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, na 127. sjednici održanoj 26.3.2024. godine, donijela je

 

PRAVILNIK

O IZMJENI I DOPUNI PRAVILNIKA O USLOVIMA POSLOVANJA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE

 

Član 1.

U Pravilniku o uslovima poslovanja društva za upravljanje ("Službene novine Federacije BiH", broj 18/09, 7/10, 13/11, 83/15, 25/23 i 63/23) član 1. mijenja se i dopunjuje na način da se iza zareza nakon riječi "upravljanje" dodaju riječi "dobrovoljnog i prinudnog".

 

Član 2.

Poglavlje II mijenja se i glasi:

"II DOBROVOLJNO I PRINUDNO PRENOŠENJE POSLOVA UPRAVLJANJA NA DRUGO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE

 

Član 13.

(1) Pod prenošenjem poslova upravljanja, pored Zakonom propisanog sadržaja, podrazumijeva se i ustupanje svih akata, podataka i druge poslovne dokumentacije društvu za upravljanje, odnosno banci depozitaru na koju se prenose poslovi upravljanja.

(2) Ukoliko društvo za upravljanje koje upravlja otvorenim investicijskim fondom dobrovoljno prenosi poslove upravljanja na drugo društvo za. stav (1) tačke a) i b) Zakona, obavezno je da Komisiji, uz zahtjev za oduzimanje dozvole, dostavi izmjene statuta i prospekta fonda.

(3) Ukoliko na drugo društvo za upravljanje dobrovoljno prenosi upravljanje zatvorenim investicijskim fondom, pored dokaza da je postupio u skladu sa odredbama člana 45. stav 2., člana 46. stav (1) tačke a) i b) i člana 71. Zakona, nadzorni odbor fonda obavezan je da Komisiji dostavi ugovor o upravljanju, kao i izmjene statuta i prospekta investicijskog fonda.

(4) Kod prenosa upravljanja iz stava (2) i (3) ovog člana, društvo za upravljanje, odnosno nadzorni odbor zatvorenog investicijskog fonda, dužan je objaviti javni poziv za izbor društva za upravljanje na koje se prenosi upravljanje otvorenim, odnosno zatvorenim investicijskim fondom, te izabrati ponudu koja ispunjava uslove i ograničenja propisana Zakonom, pritom postupajući u najboljem interesu vlasnika udjela, odnosno dioničara fonda.

 

Član 14.

(1) U slučajevima prinudnog prenosa upravljanja, kada je društvu za upravljanje oduzeta dozvola za upravljanje otvorenim investicijskim fondom, društvo za upravljanje dužno je najkasnije u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Komisije, obustaviti uplate i isplate iz otvorenog investicijskog fonda, te izvršiti prenos poslova i računovodstveno-finansijske dokumentacije i poslovnih knjiga, kao i druge dokumentacije fonda banci depozitaru, kako bi se osiguralo i omogućilo banci depozitaru provođenje postupka likvidacije otvorenog investicijskog fonda.

(2) U slučajevima prinudnog prenosa upravljanja, kada je društvu za upravljanje oduzeta dozvola za upravljanje zatvorenim investicijskim fondom, društvo za upravljanje dužno je u roku od 30 dana od datuma zaprimanja rješenja o oduzimanju dozvole izvršiti prenos poslovnih knjiga, računovodstveno-finansijske i druge dokumentacije fonda banci depozitaru, kako bi se banci depozitaru omogućio nastavak obavljanja nužnih i neodložnih poslova upravljanja imovinom fonda.

 

(3) Banka depozitar, za vrijeme dok privremeno upravlja zatvorenim investicijskim fondom, dužna je osigurati likvidnost fonda, prodajom u transparentnom postupku imovine fonda, osim vrijednosnih papira, vodeći računa o zaštiti interesa dioničara fonda.

(4) Nadzorni odbor zatvorenog investicijskog fonda dužan je najkasnije u roku od 15 dana od zaprimanja rješenja Komisije o oduzimanju dozvole društvu za upravljanje, zaključiti ugovor sa bankom depozitarom kojim će se definisati način i obim obavljanja nužnih i neophodnih poslova u vezi sa upravljanjem imovinom fonda, način komunikacije i donošenja odluka od strane nadzornog odbora zatvorenog investicijskog fonda i banke depozitara, kao i struktura i visina naknade banci depozitaru za vršenje navedenih poslova.

(5) Nadzorni odbor zatvorenog investicijskog fonda dužan je u roku od 60 dana od zaprimanja rješenja Komisije o oduzimanju dozvole društvu za upravljanje provesti transparentnu proceduru izbora novog društva za upravljanje koje zadovoljava uslove i ograničenja propisane Zakonom, te utvrditi prijedlog odluke sa obrazloženjem o izboru društva za upravljanje za skupštinu fonda.

(6) Ukoliko nadzorni odbor zatvorenog investicijskog fonda ne postupi u skladu sa propisanim u stavu (4) ovog člana, dužan je, uz prethodno pribavljeno mišljenje depozitara fonda o likvidaciji fonda, sazvati i predložiti skupštini fonda donošenje odluke o likvidaciji fonda i izboru likvidacionog upravnika, najkasnije 45 dana od isteka roka iz stava (5) ovog člana.".

 

Član 3.

Društvo za upravljanje dužno je usaglasiti interne akte i poslovanje društva za upravljanje i fonda kojim upravlja sa odredbama ovog pravilnika u roku od šest mjeseci od datuma njegovog objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Član 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Broj 01-02-443/24

26. marta 2024. godine

Sarajevo

 

Predsjednik

Komisije za vrijednosne papire

Federacije Bosne i Hercegovine

Adnan Zukić, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.