Slovenci protiv prodaje Mercatora: Agrokor nije dobar partner

22.06.2014. 12:13 / Izvor: Index.hr
Slovenci protiv prodaje Mercatora: Agrokor nije dobar partner

Ministar gospodarstva Metod Dragonja izjavio jeda je prodaju Mercatora Agrokoru, koja je u zaključnoj fazi, teško zaustaviti ali da hrvatski koncern ne vidi kao pravog partnera za najveći slovenski trgovački lanac.

Slovenski ministar gospodarstva Metod Dragonja izjavio je za tjednik "Mladina" da je prodaju Mercatora Agrokoru, koja je u zaključnoj fazi, teško zaustaviti ali da hrvatski koncern ne vidi kao pravog partnera za najveći slovenski trgovački lanac.

"Već do sada se jasno pokazalo da Agrokor kao strateški partner nije najprimjereniji, a slovenska vlada željela bi izbjeći rizik da se preuzimanje Mercatora financira na egzotičan način", kazao je Dragonja u razgovoru za novi broj tjednika Mladina.

Slovenska vlada u četvrtak je Slovenskom državnom holdingu(SDH), fondu koji upravlja državnim vlasničkim portfeljom, naložila da i dalje prati eventualne rizike prodaje Mercatora koncernu Agrokor i da je o tome izvještava, pri čemu je posebno upozorila na rizike koji bi se mogli odraziti u smanjivanju zaposlenih u slovenskom lancu, te opasnosti koje bi mogle zadesiti njegove dobavljače.

"Jasno je da su procesi preuzimanja Mercatora vrlo zahtjevni, ali nije nužno da se dogovor većinskih vlasnika i Agrokora realizira", kazao je Dragonja, dodavši da slovenska vlada iako nije izravni vlasnik Mercatora ima mehanizme kojima može utjecati na taj proces.

Kao problematične elemente u realizaciji dogovora naveo je da je i Agrokor poput Mercatora "visoko zaduženo poduzeće", te da bi se troškovi financiranja kreditnih obveza nakon spajanja Agrokora s Mercatorom povećali.

Mercator se samostalno uspio dogovoriti s bankama vjerovnicama o refinanciranju svog duga pod povoljnijim uvjetima nego što se kod banaka zadužio Agrokor koji je sredstva za preuzimanje Mercatora uspio dobiti, ali po visokoj kamatnoj stopi od 9,5 posto, tvrdi Dragonja.

Na sam prodajni proces koji bi se trebao zaključiti do kraja lipnja slovenska vlada po navodima Dragonje nema mnogo utjecaja kad su posrijedi dioničari koji svoje udjele prodaju, ali ih poziva da još jednom razmisle o rezervama u pogledu tog posla.

"Kad dođe do pravne transakcije i prijenosa dionica, predmet će biti nepovratan. Vlada nije u situaciji da bankama daje zapovjedi. No, oni koji sjede u njihovim upravama i nadzornim odborima moraju biti svjesni da su dimenzije problema šire", kazao je slovenski ministar gospodarstva Metod Dragonja u razgovoru za tjednik "Mladina".

Prema aneksu na kupoprodajni ugovor između koncerna Agrokor i vlasnika 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca operacija preuzimanja Mercatora trebala bi biti dovršena do kraja lipnja, kad bi vlasnike Agrokor isplatio po cijeni 86 eura za Mercatorovu dionicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital