Cimos prodaje kompanije u Srbiji i BiH

14.11.2014. 10:17 / Izvor: seebiz.eu
Cimos prodaje kompanije u Srbiji i BiH

Kako bi prikupili dovoljno sredstava za otplatu mjesečnih rata, koje će iznositi 1,35 milijuna eura, također će biti potrebna racionalizacija poslovanja.

Cimos bi trebao, nakon dokapitalizacije, koja će banke, dobavljače i ostale poslovne partnere koštati više od 200 milijuna eura, postati profitabilnija grupa od one koja je prije krize ostvarila pola milijarde eura godišnjeg prihoda od prodaje u Sloveniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije i zapošljavala više od 7.600 ljudi.

Prema predviđenom 60-postotnom otpisu i reprogramiranju 400-milijunskih obaveza, u Cimosu će se morati pripremiti za njihovu dugoročnu otplatu. Ovo bi trebalo početii sa 2017. godinom, pa će Cimos u naredne dvije godine biti usmjeren na daljnje dezinvestiranje i prodaju non-core dijelova grupe. Nakon što je već prodao poslovanje Litostroj Power i Cimos Titan, između ostalog, u Srbiji će prodati veliku ljevaonicu Kikinda AI, te manju ljevaonicu Krušik - Precizni Liv. Novog vlasnika će dobiti i tvornica Cimos u Srebrenici, izvještava ljubljanski Dnevnik.

Kako bi prikupili dovoljno sredstava za otplatu mjesečnih rata, koje će iznositi 1,35 milijuna eura, također će biti potrebna racionalizacija poslovanja.

Tako su u Cimosu u potrazi za višemilionskim uštedama u nabavci, prodaji, lancu snabdijevanja i režijskim troškovima. Uprkos tome, najveće uštede očekuju u troškovima rada. S otpuštanjima - za otpremnine zaposlenika je na raspolaganju 8,4 milijuna eura - bit će smanjeni za 15 posto, tako da će po novom za plaće davati oko 75 milijuna godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital