Vlasnik Preventa otvara tvornicu kablova za novi Audi Q5 u Meksiku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlasnik Preventa otvara tvornicu kablova za novi Audi Q5 u Meksiku

Kompanija TBP iz Lenarta, čiji je najveći dioničar bosanski biznismen Nijaz Hastor natječe se i za kupnju Cimosa, a Meksiku je počela probnu proizvodnju kablova za novi Audi Q5.

24.12.2015. 11:09 / Izvor: finance.si

Kompanija TBP iz Lenarta, čiji je najveći dioničar bh. biznismen Nijaz Hastor natječe se za kupnju Cimosa, dok je u Meksiku počela probna proizvodnja kablova za novi Audi Q5, piše Finance.si, najavljujući početak serijske proizvodnje u martu 2016. godine.

"Optimalna cijena sa superiornom produktivnošću i besprijekornim kvalitetom u automobilskoj industriji već dugo se podrazumijevaju. Za firme koje su preživjele krizu, oni više ne predstavljaju konkurentsku prednost. To je sada globalno prisutno. Naš klijent, firma VW, je proizvodnju novog Audija Q5 preselila iz Evrope u Meksiko i ako želimo dugoročno ostati njegov dobavljač, moramo ga slijediti", objašnjava razloge za ulaganje preko "bare" Stanislav Loncner, direktor TBP-a.

Vlasnici TBP-a su sadašnji i bivši menadžeri, i sa više od 22-posto udjela Nijaz Hastor, koji je u Sloveniji ranije bio suvlasnik Prevent preduzeća a sada se natječe za kupovinu Cimosa. Nijaz Hastor je vlasnik bosanskohercegovačke ASA Prevent Group i njemačke kompanije Prevent Dev, a od Cimosa je prije nekoliko mjeseci kupio tvornicu u Srebrenici.

Nijaz Hastor je za Cimos dao najbolju ponudu. Prema nezvaničnim informacijama za kupovinu Cimosa natječu se tri ponuđača i to: španska firma CIE Automotive i jedan finansijski fond. Sva tri ponuđača imaju mogućnost da do početka februara daju poboljšane obavezujuće ponude.

Kako navodi Finance.si TBP je do sada u Meksiku u opremanje zakupljenih poslovnih prostora, postavljanje proizvodne linijie, informacijski sistem SAP i obuku ljudskih resursa uložio dva miliona eura, a iduće godine će planirano je da uloži još 2,5 miliona. Inače, TBP SAdeCV ima četiri zaposlena, a za 2016. godinu planiraju da će ih imati 30, te s njima će ostvarivati dva miliona dolara prihoda.

PODIJELI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti