Coca-Cola kupuje Costa Coffe za 5,1 milijardu dolara

31.08.2018. 11:10 / Izvor: Agencije
Coca-Cola kupuje Costa Coffe za 5,1 milijardu dolara

Izvršni direktor "Vitbreda" Alison Britejn rekla je da će seova kompanija sada fokusirati na svoj lanac hotela "Premijer in" u Britaniji i Njemačkoj. 

The Coca-Cola Company danas je objavila da je postignut konačan dogovor o preuzimanju Costa Limited, kompanije osnovane 1971. godine u Londonu, koja se razvila u jednog od vodećih svjetskih brendova kafe.

The Coca-Cola Company će Costu preuzeti od komapnije Whitebread PLC u transakciji vrijednoj 5,1 milijardi dolara. Time će Coca-Cola ojačati poziciju na tržištu kafe u dijelovima Europe, Azije i Pacifika, Bliskog Istoka i Afrike sa snažnom perspektivom za daljnje širenje. Osim brenda Costa, The Coca-Cola Company ovom akvizicijom dobiva i 4 hiljade lokacija u maloprodaji sa visoko osposobljenim baristima, diviziju s aparatima za kafu, raznim formatima kafe za domaćinstvo, te najmoderniju pržionicu kafe.

Costa je vodeći brend kafe u Velikoj Britaniji, a primijetan rast, između ostalog, bilježi i u Kini. Ova akvizicija Coca-Coli donosi i širenje znanja u poslovajnu s kafom, od lanca nabavke, kontrole porijekla do prodaje i distribucije.

Fragmentirano tržište kafe

Ova je akvizicija značajna jer je globalno tržište kafe fragmentirano, te niti jedna kompanija sa svim formatima ne posluje na globalnom nivou.

Sa više od 500 različitih brendova, Coca-Cola je prisutna u više od 200 zemalja svijeta, a akvizicija Costa Limited, novi je korak u ostvarivanju strategije Coca-Cole kao kompanije koja nudi pića za svaku prigodu. Uz najpoznatije Coca-Coline gazirane napitke, neki od naših vodećih brendova diljem svijeta uključuju: napitke AdeZ na biljnoj bazi, zeleni čaj Ayataka, vodu Dasani, sokove Del Valle, Fantu, kafu Georgia, čajeve i kafe Gold Peak, Honest Tea, sokove Minute Maid, sportske napitke Powerade, sokove Simply, obogaćenu i vitaminsku vodu, Sprite te kokosovu vodu Zico.

Prodavac Whitebread PLC će za transakciju tražiti odobrenje dioničara, što se očekuje do sredine oktobra. Transakcija je podložna odobrenjima tijela za tržišno natjecanje u Evropskoj uniji i Kini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital