Hadžić: Od 2009. godine BiH je mogla da izgradi preko 600 km autoputa

Kapital / IZVJEŠTAJI

Hadžić: Od 2009. godine BiH je mogla da izgradi preko 600 km autoputa

Do sada je prema procjenama ekonomista na osnovu akciza i putarina na gorivo u prethodnih 10 godina prikupljeno preko osam milijardi KM.

18.06.2019. 10:35 Izvor: / Akta.ba

Do sada je prema procjenama ekonomista na osnovu akciza i putarina na gorivo u prethodnih 10 godina prikupljeno preko osam milijardi KM.

"Na osnovu prikupljenog novca od 2009. godine po osnovu akciza i putarina na gorivo BiH je mogla da izgradi preko 600 KM autoputa, a umjesto toga dobili smo samo 200 kilometara autoputa, od čega je skoro svaki izgrađeni kilometar plaćen najmanje dvostruko od tržišne cijene.", kaže Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Iako nas političari godinama uvjeravaju da se ne može utvrditi gdje su prikupljena sredstva od akciza i kako je potrebno formirati neke komisije, u kojima bi sjedili ti isti poličari, koje bi radile godinama, potrošile ogroman budžetski novac za sjednice, postoje svjesni stručnjaci koji su do ovih podataka došli za kratko vrijeme.

Hadžić je, kako kaže, da bi olakšao posao političarima, a i uštedio budžetski novac, objavio tačne podatke o prikupjenim sredstvima od akciza od 2009. godine, kao i gdje su usmjerena.

On je došao do podataka da je zaključno sa 2018. godinom u BiH prikupljeno preko osam milijardi KM.

"Od ovih sredstava, namjenski u cestogradnju je usmjeren samo dio koji se odnosi od putarina za autoceste. Ostalo je sve završilo u budžetu. Do 2018. godine namjenski je umjereno samo 1,1 milijarda KM, dok je nenamjenski u budžete plasirano gotovo 6 milijardi KM. A onda su nam ponovno uveli nove akcize, kao da sve ovo nije bilo dovoljno", pojasnio je Hadžić.

On je na ilustrativan način i objasnio šta smo mogli izgraditi sa ovim novcem.

"Sa ovim namjenskim sredstvima za autoceste, u istom periodu je izgrađeno ili se završava oko 130 km autocesti. Sa ovih dodatnih 6 milijardi smo mogli izgraditi najmanje 600 km autocesti", rekao je Hadžić i naveo primjere onoga što je do sada moglo biti završeno poput:

- ostatka Vc koridora (oko 220 km); izgradnje autoputa Žepče – Tuzla – Brčko; izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor; izgradnje brzog puta do Neuma; izgradnje brzog puta Travnik – Lašvanska petlja; izgradnje brzog puta Široki Brijeg – Mostar.

Tačnije, da su oni koji su trebali radili svoj posao i investirali novac uzet od građana putem akciza na izgradnju puteva, kako je to predviđeno, BiH bi danas bila premrežena autoputevima i brzim cestam i izgledala bi ovako:

 

 

Umjesto toga, pare od akciza su se slijevale u budžetsku potrošnju i sa njima su se finansirali razni projekti od interesa za pojedince, kao i plate u prenagomilanom državnom aparatu, pa BiH danas izgleda ovako:

 

 

"Investiranjem ovog novca mogli smo investirati godišnje oko 700 miliona KM, samo po ovom osnovu imati stopu rasta GDP-a 6%, zaposliti desetine hiljada ljudi i zadržati na taj način veliki dio našeg stanovništva, koji upravo zbog ovakvih stvari otišao trajno van BiH", rekao je Hadžić.

On je prokomentarisao i da je prošle godine kada su uvedene dodatne akcize, upozorio da će one samo uzeti novac iz džepova građana, a da cestogradnja neće pokrenuti, što je nažalost epilog koji se ostvario.

"Dok nas budžetske patriote uvjeravaju da novca za cestogradnju nema i da se moramo zaduživati i podizati kredite (koje ne znam ko će vraćati, jer nas je sve manje zbog iseljavanja), treba opet napomenuti da samo po osnovu putarina i akciza na gorivo godišnje se ubere MILIJARDA KM, koje idu u budžete.", zaključio je Hadžić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital