Ubjedljivo najveće plaće u Sloveniji, najmanje u Makedoniji, Albaniji i Srbiji

Kapital / IZVJEŠTAJI

Ubjedljivo najveće plaće u Sloveniji, najmanje u Makedoniji, Albaniji i Srbiji

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.108 eura.

08.09.2019. 10:15 / Izvor: Agencija Anadolija

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Albaniji i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plaća u toj zemlji iznosi 1.108 eura. Istovremeno, to je jedina plaća u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura. 

Prosječna plaća u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih zarada u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku. Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća iznosi 6.470 kuna, odnosno 873,9 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore - Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu 2019. godine iznosila 511 eura. Najniže prosječne plaće u regionu su zabilježene u Makedoniji i Albaniji, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina malo iznad njih po pitanju novčanih primanja građana.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za drugi kvartal 2019. godine iznosila je 918 KM, ili 469,3 eura. Prema tome, prosječna plaća u BiH je trenutno za oko 638 eura manja nego u Sloveniji, zemlji u kojoj radnici primaju najvišu prosječnu plaću na Balkanu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plaća u Srbiji u junu ove godine iznosila je 53.633, ili 454,7 eura. Posljednji dostupni podaci Instituta za statistiku Albanije pokazuju da prosječna neto plaća u toj zemlji iznosi 51.531 albanski lek, odnosno 423,1 euro. I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plaća u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.205 denara ili 409,8 eura.

PODIJELI:

TAGOVI:

#plate

#Balkan

#primanja

#statistika

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital