Fond PIO bilježi rekordnu naplatu, a rastu dugovi zdravstvenog sektora

26.11.2019. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine
Fond PIO bilježi rekordnu naplatu, a rastu dugovi zdravstvenog sektora

Ukupno gledano, javni sektor svoja dugovanja za godinu dana smanjio je sa 193 miliona na 186 miliona KM.

Ukupna potraživanja Fonda PIO RS zaključno sa septembrom ove godine iznosila su 481.444.055 KM i ono što zabrinjava je i dalji rast dugovanja zdravstvenog sektora, koja su za godinu dana porasla sa 126.750.300 na 137.007.465 KM.

"To se mora završiti jer se ide unedogled i svaki dan dug raste. Odlukom Vlade Republike Srpske sve zdravstvene ustanove koje su imale dugovanja morale su sa Poreskom upravom RS potpisati reprogram i to je urađeno, ali prema informacijama kojima mi raspolažemo, ti reprogrami se ne poštuju", rekao je za "Nezavisne" Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

On naglašava da je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nagovijestio da će se raditi na rješavanju dugovanja po pitanju doprinosa, te da je osnovni problem u tome što se ništa ne dešava prema poslodavcima i menadžmentu koji ne izmiruje svoje obaveze.

"I oni koji su ih redovno izmirivali više neće i novac usmjeravaju za neke druge potrebe", rekao je Šukalo.

Inače, dugovanja zdravstvenih ustanova i njihovo rješavanje ne samo za PIO jedan su od prioriteta Vlade RS, a na početku svog mandata i Radovan Višković, premijer RS, rekao je da se to pitanje više ne može odgađati. Ukupni dugovi zdravstvenog sektora za poreze, doprinose i prema dobavljačima iznose više od milijardu KM.

Ako je za utjehu, radnicima u zdravstvu koji steknu uslove za penzionisanje poslodavac izmiri sve doprinose za PIO, ali ni to ne ide po automatizmu s obzirom na to da se uplata vrši tek nakon što se pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova okonča spor između radnika i poslodavca.

Osim zdravstvenih ustanova svoj dug prema Fondu PIO povećala su i privatna preduzeća organizovana kao društva sa ograničenom odgovornošću,  i to sa 115 miliona na 122 miliona KM, ali i ministarstva, fondovi, državni organi i agencije koji su zaključno sa septembrom ove godine dugovali 3,3 miliona KM, a zaključno sa septembrom prošle godine 2,4 miliona KM.

Iz informacije Fonda PIO vidljivo je da je ukupan dug za doprinose za penziono osiguranje smanjen sa 486,6 miliona KM, koliko je iznosio zaključno sa 30. septembrom 2018. godine, na 481,4 miliona KM. Značajno smanjenje dugovanja imala su preduzeća u kojima je država većinski vlasnik. Ta preduzeća zaključno sa 30. septembrom prošle godine na ime doprinosa za PIO dugovala su 54,7 miliona KM, dok su ta dugovanja istog datuma ove godine iznosila 37,6 miliona KM.

Ukupno gledano, javni sektor svoja dugovanja za godinu dana smanjio je sa 193 miliona na 186 miliona KM, dok je privatni sektor ta dugovanja povećao za oko 1,7 miliona KM.

Kada je riječ o naplaćenim doprinosima, vidljivo je da naplata doprinosa u posljednjih nekoliko godina konstantno raste. Recimo, zaključno sa krajem septembra 2017. godine po osnovu doprinosa za PIO naplaćeno je 582,5 miliona KM, a na kraju 30. septembra ove godine 654,3 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital