Zemlje u razvoju mogle bi izgubiti 85 posto prihoda od nafte

19.03.2020. 08:23 / Izvor: Agencije
Zemlje u razvoju mogle bi izgubiti 85 posto prihoda od nafte

Cijena naftnih derivata se više nego prepolovila u odnosu na najviši nivo u januaru.

Prihodi od nafte i gasa zemalja u razvoju mogli bi pasti na najniže nivoe u više od dva dsestljećae ako sadašnje stanje na tržištu energenata potraje, upozorili su Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u rijetkom zajedničkom saopćenju.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol i generalni sekretar OPEC-a Mohammed Barkindo izrazili su "duboku zabrinutost" zbog pandemije korona virusa, upozorivši da bi ona mogla imati "potencijalno dalekosežne ekonomske i društvene posljedice", prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Birol i Barkindo su naveli u saopćenju da očekuju da će zemlje u razvoju zabilježiti pad prihoda od nafte i gasa za 50 do 85 posto ove godine.

Sjevernomorska nafta brend trgovala se po cijeni od 29,91 dolara za barel, što je pad od 0,7 procenata u odnosu na prethodni dan, dok je američka nafta WTI poskupjela za više od jedan posto, na 28,98 dolara po barelu.

Cijene nafte su se na prethodnoj trgovinskoj sesiji spustile za 10 posto, uslijed daljeg širenja pandemije korona virusa u svijetu i zbog izostanka novog sporazuma između zemalja OPEC-a i nečlanica naftnog kartela, s Rusijom na čelu, o daljem smanjenju pumpanja.

Značaj tržišne stabilnosti

Cijena naftnih derivata se više nego prepolovila u odnosu na najviši nivo u januaru.

Sudijski državni naftni gigant Aramco saopćio je u ponedeljak da će planirano povećanje proizvodnje u aprilu vjerovatno nastaviti i u maju, navodeći da mu "veoma odgovara" cijena nafte od 30 dolara za barel.

Rusija, koja je početkom ovog mjeseca odbila podržati prijedlog OPEC-a o dubljem rezanju proizvodnje, poručila je da može izdržati niske cijene nafte duže od desetljeća.

Barkindo i Birol u zajediničkom saopćenju nisu spominjali nijednu zemlju pojedinačno, ali su obojica istakli "značaj tržišne stabilnosti, jer proizvođači osjećaju posljedice ekstremnih volatilnosti".

Dogovorili su se da "ostanu u tijesnoj komunikaciji u vezi s tim pitanjem" i nastave redovne konsultacije o kretanjima na tržitu nafte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital