Razmjena BiH i Španije okarakterisana kao "tradicionalna"

06.03.2013. 11:52 / Izvor: eKapija.ba

Posmatrajući podatke o uvozu i izvozu Bosne i Hercegovine u Kaljevinu Španiju evidentno je da se iz godine u godinu konstantno bilježi povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, što je posebno uočljivo u periodu 2010./2011. godina.

Španija predstavlja pogodno tržište za Bosnu i Hercegovinu, ali je potrebno proširiti ekonomsku saradnju i povećati obim vanjskotrgovinske razmjene, istaknuto je danas na seminaru „Bosna i Hercegovina i Španija - poslovno ulaganje u budućnost“ koji je održan u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu.

Ta razmjena, po riječima predsjednika VTKBiH Ismeta Kumalića, po obimu nije toliko velika, ali je po kvalitetu veoma značajna.

"U prošloj godini BiH je imala suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Španijom što nas je ohrabilo da organiziramo ovakav skup na kojem bismo razgovarali o mogućnostima za unapređenje te saradnje", izjavio je Kumalić novinarima, prenosi Fena.

Naše šanse su, kako je dodao, posebno u industriji namještaja koja ostvaruje 50 posto od ukupnog izvoza i u automobilskoj industriji.

Ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Aurora Mejia je kazala da su politički odnosi između dvije zemlje jako dobri te da ima prostora za poboljšanje ekonomske saradnje.

Osnovna zamisao jest da španske firme koje su već imale iskustvo u bilateralnim odnosima, kako je dodala, to prezentiraju firmama u BiH da bi se to iskoristilo na najbolji mogući način radi poboljšanja ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

"Iako živimo u vrijeme globalne ekonomske krize, cifre pokazuju da je izvoz Španije u protekloj godini znatno porastao na cifru od 230 milijardi eura, a istovremeno je i izvoz BiH u Španiju porasto za oko 30 posto,a što znači da postoji značajan prostor za unapređenje te saradnje", kazala je Mejia.

Španci nastoje promovirati sektore inženjeringa i konsaltinga u oblasti infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja puteva i drugih objekata. Također, šanse su i u oblasti turizma koji je  povezan s nadogradnjom infrasktrukture.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević je istakla da posljednjih godina bilježimo znatan pomak barem kada je riječ o izvozu BiH u Kraljevinu Španiju, a nove prilike posebno vidi u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije i turizma.

"Ono što je naš cilj na kojem radimo godinama s Kraljevinom Španijom, pa i na današnjem seminaru, jeste razmjena iskustava s predstavnicima španskih firmi u smislu korištenja IPA fondova, gdje je Kraljevina Španija kao članica EU vodeća jer je gotovo u potpunosti iskoristila IPA fondove za unapređenje svoje infrastrukture i drugih projekta, posebno u oblastima obnovljive energije i turizma", dodala je Salkičević-Dizdarević.

Voditeljica odjela za razvoj Grupe Prevent Almina Smajić je istakla uspješnu saradnja sa španskim SEAT-om S.A. gdje je Prevent  prvi put ekskluzivni proizvođač kože za kompletan interijer novog projekta Seat Leon, a na osnovu te uspješne saradnje nominovani su i za novi projekt Seat Cupra vozila.

Izvoz povećan više od tri puta

Posmatrajući podatke o uvozu i izvozu Bosne i Hercegovine u Kaljevinu Španiju evidentno je da se iz godine u godinu konstantno bilježi povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, što je posebno uočljivo u periodu 2010./2011. godina.

Za pet posmatranih godina BiH je više od tri puta povećala izvoz koji je u 2008. godini iznosio 36,4 miliona KM, a u 2012. godini 97,5 miliona KM. Za isti taj period zabilježen je manji porast uvoza koji je u 2008. godini iznosio 65,5 miliona KM, a u 2012. godini 84,5 miliona KM.

Iz ovoga je vidljivo da je u proteklih pet godina Bosna i Hercegovina zabilježila veći porast izvoza nego uvoza, što je rezultovalo činjenicom da se pokrivenost izvoza uvoza povećala sa 55,58% koliko je iznosila u 2008. godini, na 115,34% u 2012. godini.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH ( u prilogu)  koji obuhvataju izvoz i uvoz roba prema ICD i UCD po carinskim procedurama, jasno je da se spoljnotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Španije može okrakterisati kao „tradicionalna”. To znači da iz Španije najviše uvozimo kamen i keramičke pločice, agrume i ribu, šećer, kožu, krzno, tekstil i tekstilne proizvode. Uvoz tekstilnih proizvoda može se objasniti ulaskom INDITEX grupe na tržište BiH.

Na osnovu podataka Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u periodu od 01.01.2009 do 31.12.2012.godine, ulaganja iz Španije u BiH iznose 9.084.854,00 KM, od cega izdvajamo par kompanija/firmi sa značajnijim kapitalom koje su uložile u BiH:

  • "ZARA BH" društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, osnivač: "INDUSTRIA DE DISENO TEXTIL, S.A."iz Španije, sa ulogom od 5.000.000 KM.
  • "BERSHKA BH" društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, osnivač: "BERSHKA BSK ESPANA, S.A." – UNIPERSONAL, iz Španije, sa ulogom od 1.700.000 KM.
  • "PULL&BEAR BH" društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, osnivač: PULL& BEAR ESPANA, S.A."-UNIPERSONAL, iz Španije, sa ulogom od 1.300.000 KM.
  • "STRADIVARIUS BH" društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, osnivač: "STRADIVARIUS ESPANA S.A.", iz Španije, sa ulogom od 1.000.000 KM.

Grupe proizvoda kao što su metal i njihovi proizvodi; mašine, aparati i mehanički uređaji; papir, celuloza, njihovi proizvodi i štampane knjige; vozila i njihovi dijelovi bilježe relativno konstantnu razmjenu što znači da je u okviru ove grupe proizvoda uspostavljena saradnja između BiH i španskih poslovnih partnera.

U analizi se navodi da je očigledno da tržište Španije predstavlja pogodno tržište za Bosnu i Hercegovinu, ali je potrebno proširiti ekonomsku saradnju tj povećati obim spoljnotrgoviske razmjene.

Inače, špansko tržište je jedno od najvećih u Evropi, sa 47 miliona potrošača uz kupovnu moć koja je veća od evropskog prosjeka. Nadalje, više od 50 miliona turista posjeti Španiju svake godine.

Kao što je i realno za očekivati, glavni spoljnotrgovinski partneri Španije su zemlje Evropske unije. Vodeći spoljnotrgovinski partneri Španije su Francuska i Njemačka.

Spoljna trgovina i investicije

U zadnjih nekoliko godina, brz rast međunarodne trgovine i stranih investicija rezultovao je time da Španija postane jedna od najviše međunarodno orijentisanih država na svijetu. U pogledu trgovine robama, Španija se nalazi na 18. mjestu u svijetu po osnovu izvoza, a zauzima 14. mjesto po osnovu uvoza; dok u pogledu trgovine uslugama zauzima 8 mjesto kao izvoznik, a 14. mjesto kao uvoznik. 

 

 

 

PREUZMI DOKUMENT:
Informacija_o_trzistu_Kraljevine_Spanije.doc

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital