Promet industrije u BiH u junu veći za 3,6 posto

04.08.2020. 10:05 / Izvor: Fena
Promet industrije u BiH u junu veći za 3,6 posto

Desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u junu veći je za 3,6 posto.

Desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u junu veći je za 3,6 posto u odnosu na maj ove godine.

Promet industrije na domaćem tržištu, u junu u odnosu na maj, zabilježio je rast od 1,5 posto, a na stranom od 5,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Promet industrije, kalendarski prilagođen, u BiH u junu manji je za 17,6 posto u odnosu na juni prošle godine. Na domaćem tržištu registrovan je pad od 9,7 posto, a na stranom od 23,8 posto.

Promet trajnih proizvoda za široku potrošnju u junu veći je za 19,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za osam posto, kapitalnih proizvoda za 5,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,9 posto, dok je promet energije manji za 2,6 posto.

U junu ove, u odnosu na juni prošle godine, promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 3,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto, dok je promet energije manji za 53 posto, kapitalnih proizvoda za 33 posto, a intermedijarnih proizvoda za 20 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital