Pandemija potvrdila da su fiksni telefoni daleko od izumiranja

12.08.2020. 09:37 / Izvor: Večernji List
Pandemija potvrdila da su fiksni telefoni daleko od izumiranja

Zanimljivo je da su u ovoj godini telefonski razgovori imali najveći rast u vremenu pandemije, i to od 9,9 posto.

Da mlađim naraštajima date telefon s brojčanikom koji se okreće, trebalo bi im vjerojatno nekoliko trenutaka da se snađu i da shvate da se radi o pretači mobitela na kojima danas troše sate i sate vremena. Međutim, koliko god se činilo da su fiksni telefoni izumrla vrsta, informacije ipak govore drukčije. Iako broj korisnika iz godine u godinu opada, ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatora u prošloj godini iznosio je 583.729, piše Večernji list BiH.

Rast svih stavki

A ono što je zanimljivo u ovoj godini je to da su telefonski razgovori imali najveći rast u vremenu pandemije, i to od 9,9 posto. Radi se o vremenu od 1. ožujka do 1. lipnja, a rast je zabilježen u odnosu na isto razdoblje lani. Istina, rast je doživjelo i korištenje mobitela za 7,4 posto, kao i širokopojasni internet za 8,8 posto, međutim, rast korištenja fiksne telefonije mnoge je iznenadio. Da su brojke u pandemiji išle gore, potvrđuje nam i Katarina Pavković iz Odjela za korporativne komunikacije HT-a d. d. Mostar.

"Tijekom ožujka i travnja zabilježili smo intenzivnije korištenje fiksnoga interneta i telefona. Razlog tomu je, svakako, pandemija koronavirusa kada su usluge korištene za rad od kuće, online nastavu, različite konferencije i edukacije, online gaming ili kupnju preko interneta. Popuštanjem mjera i vraćanjem uobičajenom načinu života, korisnici daju prednost korištenju mobilnoga telefona i interneta", kazala nam je sugovornica iz Odjela za korporativne komunikacije HT-a Mostar.

Basnoslovni računi nekad A što se tiče onih koji ostaju uz fiksni telefon, žena srednjih godina govori nam kako, unatoč pametnom telefonu koji i sama koristi, svakodnevno u ruke uzme i fiksni telefon.

"Imam starijih prijateljica koje koriste samo fiksne telefone i onda se redovito čujemo i porazgovaramo, a nekako je ostala i ta navika sjesti na stolicu, uzeti stari telefon s kabelom i pričati. Sjećam se vremena dok je kći bila mlađa i kada je znala uzeti telefon i zatvoriti se u sobu, a onda dođe basnoslovan račun. Danas minuta poziva košta tek nekoliko feninga. Još ako se uzme u obzir ono što ulazi u pretplatu, taj fiksni telefon uistinu je isplativo imati. Naravno, svako vrijeme ima svoje čari, međutim, danas nema basnoslovnih računa ni za fiksne ni za mobilne telefone i to je ono što posebno veseli", priča nam žena.

Ističe da ovaj vid komunikacije nikada neće izumrijeti.

"Kabel je kabel i ja ovaj svoj broj nikada ne bih mijenjala. Što vi znate što se može dogoditi s mobilnom telefonijom. Pa cijeli svijet je nestabilan, možda će nam se i poštanske govornice vratiti, a kamoli da se rješavam fiksnih telefona", završava nam kroz smijeh žena.

Kako stvari stoje, koliko god neke stvari željeli “umiroviti”, one se nekako vrate u modu i u nestabilnom vremenu pokazuju se kao izuzetno stabilne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital