Depoziti privatnih preduzeća RS-a padaju, dok rastu kod javnih preduzeća

08.09.2020. 12:57 / Izvor: Glas Srpske
Depoziti privatnih preduzeća RS-a padaju, dok rastu kod javnih preduzeća

Depoziti privatnih preduzeća i društava u RS pali su za 120 miliona maraka ili 13 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na kraj 2019. godine.

Depoziti privatnih preduzeća i društava u RS pali su za 120 miliona maraka ili 13 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na kraj 2019., a privrednici ističu da je glavni razlog za to epidemija virusa korona zbog koje su morali povlačiti novac iz banaka kako bi održali poslovanje i izmirili pristigle obaveze.

U dokumentu “Makroekonomski pokazatelji RS” navedeno je da su ukupni depoziti na kraju marta ove godine iznosili 6,204 milijarde maraka te da su za tri odsto manji u odnosu na kraj 2019. godine.

"U sektorskoj strukturi depozita i dalje su najznačajniji depoziti građana sa učešćem od 58,5 odsto u ukupnim depozitima. Ukupna štednja građana, uključujući i tekuće račune, na kraju marta iznosila je 3.448 milijardi maraka i ima stopu pada od 1,4 odsto u odnosu na kraj 2019. godine", navedeno je u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija RS.

Dok depoziti privatnih preduzeća i građana padaju, s druge strane, rast je zabilježen kod depozita javnih i državnih preduzeća i to u iznosu od 47,8 miliona maraka ili po stopi od 17 odsto.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da su privrednici u Srpskoj već početkom godine dovedeni u probleme zbog pandemije virusa korona te da ih je upravo ta situacija primorala da podižu ušteđevinu iz banaka.

"To je bio jedini način da isplate račune koji stižu na naplatu, ali i izmire obaveze prema radnicima. Zbog toga je i očekivan veći pad depozita kod privatnika. Upravo iz to­g razloga mi smo stalno insistirali na tome da se obezbijedi novac za dodatnu likvidnost preduzeća kako preko Garantnog fonda RS, tako i putem uvođenja moratorijuma, ali i plasiranjem novih kredita", naveo je Trivić koji očekuje da depoziti preduzeća padaju i u drugom kvartalu ove godine, ali manjim intenzitetom nego na početku godine.

Isti stav dijele i ekonomisti koji navode da su novac koji su preduzeća čuvala u bankama počeli da povlače još početkom godine.

"Poslovna aktivnost nije išla uzlaznom, već silaznom putanjom, zbog čega su depoziti korišćeni za pokrivanje obaveza", rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja.

Kada je riječ o depozitima građana, Ljuboja navodi da će oni koji budu mogli da sačuvaju štednju to i uraditi.

"Psihološki momenat i strah natjeraće ljude da manje troše. Oni koji nemaju novca biće prinuđeni da podižu kredite. U svemu ovome profitiraće banke zahvaljujući nenamjenskim kreditima",  naveo je Ljuboja te dodao da takvu situaciju možemo da očekujemo sve dok ne dođe do povećanja privredne aktivnosti i oporavka djelatnosti koje su najviše stradale u epidemiji.

Krediti

U dokumentu “Makroekonomski pokazatelji RS” navedeno je i da su kreditne aktivnosti bankarskog sektora u prvom kvartalu bile usmjerene ka građanima te privatnim preduzećima i društvima.

"Krediti privatnih preduzeća na kraju marta iznosili su 1,889 milijardi KM i manji su za pet odsto u odnosu na kraj 2019. godine. Krediti građana u istom periodu iznosili su 2,494 milijarde KM i bilježe pad od osam miliona KM ili po stopi od 0,3 odsto", navedeno je u dokumentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital