Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja BiH u avgustu manja za 1,4 odsto

25.09.2020. 13:08 / Izvor: SRNA
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja BiH u avgustu manja za 1,4 odsto

U avgustu ove u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 7,5 odsto.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u avgustu manja je za 1,4 odsto u odnosu na jul, te za 6,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u avgustu manja je za jedan odsto u odnosu na juli, a netrajnih proizoda za široku potrošnju za 5,1 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 4,4 odsto, energije za 1,7 odsto, te kapitalnih proizvoda za 0,9 odsto.

U avgustu ove u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 7,5 odsto, energije za 8,5 odsto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,5 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 6,5 odsto, koliko i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Desezonirana industrijska proizvodnja u avgustu u poređenju sa julom u području vađenje ruda i kamena zabilježila je rast od 1,4 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 0,3 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom 1,5 odsto.

Industrijska proizvodnja u avgustu u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi pad u području prerađivačke industrije od četiri odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom 12,5 odsto, te u području vađenje ruda i kamena 8,1 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital