Web-stranicu nema ni dvije trećine firmi u BiH

14.10.2020. 10:29 / Izvor: SRNA
Web-stranicu nema ni dvije trećine firmi u BiH

Prvi rezultati godišnjeg istraživanja u preduzećima pokazuju da 99,6 odsto firmi ima pristup internetu

Prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija /IKT/ u preduzećima pokazuju da 99,6 odsto firmi ima pristup internetu, dok od ukupnog broja posmatranih firmi njih 62,7 odsto ima svoju web-stranicu.

Istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 2.276 preduzeća, pokazalo je da svoju web-stranicu ima 89 odsto firmi koja se bave informisanjem i komunikacijama, 87,5 odsto onih koje se bave popravkom i održavanjem računara i komunikacijske opreme.

Svoju web-stranicu ima i 74,9 odsto firmi koje se bave stručnom, naučnom i tehničkom djelatnošću, 66,8 odsto koje se bave administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a 61,6 odsto firmi u trgovini na veliko ima svoju web-stranicu.

Oko 58,5 odsto firmi koje se bave uslugom smještaja i ishrane ima svoju web-stranicu, 53 odsto koje se bave poslovanjem nekretnina, a 45,7 odsto firmi iz saobraćaja i skladištenja ima svoju web-stranicu.

Prema podacima Agencije, od ukupnog broja anketiranih preduzeća,15,2 odsto zapošljava IKT stručnjake, dok je 11,5 odsto firmi organizovalo trening za poboljšanje IKT vještina za zaposlene.

Procenat zaposlenih koji koriste računare s pristupom internetu u poslovne svrhe iznosi 38 odsto, dok 66,2 odsto preduzeća obezbjeđuje prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, koristeći mobilne telefonske mreže, za poslovne potrebe.

Prema ovom istraživanju, 8,5 odsto preduzeća kupuju usluge "računarstvo u oblaku" 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital