FBA: Zaprimljeno 5.371 zahtjeva za moratorij, ili 6,9% od ukupnih kredita

17.12.2020. 11:06 / Izvor: Akta.ba
FBA: Zaprimljeno 5.371 zahtjeva za moratorij, ili 6,9% od ukupnih kredita

U novembru 2020. godine ukupno je zaprimljeno je 622 zahtjeva od čega 489 zahtjeva je podneseno od građana, a 133 zahtjeva su podnijeli pravni subjekti.

Agencija za bankarstvo je u avgustu donijela je odluku o produženju moratorija na kredite u Federacije Bosne i Hercegovine, a zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mirkokreditnim organizacijama i lizig društvima do 31. decembra ove godine.

Upravni odbor je, naime, usvojio Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19, kao i odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom.

Provjerili smo koliko je do sada stiglo zahtjeva za moratorij koje su podnijeli privredni subjekti, ali I građani. Iz Agencije za bankarstvo su nam rekli da zaključno s 30. novembrom taj broj iznosi 5.371.

"Izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera banaka u ukupnim kreditima iznose 1,03 milijarde KM ili 6,9% od iznosa ukupnih kredita. U segmentu stanovništa izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera iznose 143,9 milion KM i imaju učešće od 2,0% u ukupnim kreditima stnovništvu. U segmentu pravnih lica izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera iznose 890,9 miliona KM i imaju učešće od 11,4% u ukupnim kreditima pravnih lica", objasnili su iz Agencije za Akta.ba. 

Međutim, samo u novembru 2020. godine ukupno je zaprimljeno je 622 zahtjeva od čega 489 zahtjeva je podneseno od građana, a 133 zahtjeva su podnijeli pravni subjekti. 

Za razliku od naše zemlje, u Srbiji je produžen rok za podnošenje moratorija do aprila 2021.godine. Ovo je reći moratorij nakon što je od aprila do juna i kasnije tokom avgusta i septembra više od dva miliona dužnika odlučilo da prihvati zastoj u otplati obaveza prema bankama.

Ovog puta moratorijum nije automatski već građani ili firme moraju da ga zatraže od banke, a Narodna banka Srbije je izdala preporuku da se izađe u susret, prije svega nezaposlenima.

Također, kod privrede se kaže da banke treba da ponude olakšice onima čiji je promet smanjen za više od 15 posto u odnosu na prošlu godinu ili koji zbog pandemije nisu radili najmanje 30 dana.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital