Gotovo 80 odsto manje prevezenih putnika željeznicom u BiH

19.12.2020. 10:56 / Izvor: SRNA
Gotovo 80 odsto manje prevezenih putnika željeznicom u BiH

U BiH je u trećem kvartalu zabilježen značajan pad svih indikatora u drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju uzorkovan uticajem epidemije virusa korona.

U BiH je u trećem kvartalu zabilježen značajan pad svih indikatora u drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju uzorkovan uticajem epidemije virusa korona, a najveći pad bio je u broju prevezenih putnika u željezničkom saobraćaju koji je manji za 79,6 odsto u odnosu na isti kvartal lani.

Broj prevezenih putnika u vazdušnom saobraćaju u trećem kvartalu manji je za 79,1 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, u drumskom saobraćaju manji je za 60,8 odsto u odnosu na uporedni period, a u gradsko-prigradskom prevozu broj prevezenih putnika manji je za 25,4 odsto.

U drumskom prevozu putnika pređeni kilometri vozila u trećem kvartalu manji su za 61,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su ostvareni putnički kilometri manji za 68,2 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Kada je riječ o gradsko-prigradskom prevozu u trećem tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine pređeni kilometri vozila manji su za 19,9 odsto.

U drumskom prevozu robe broj pređenih kilometara vozila u trećem kvartalu manji su za 13,9 odsto u odnosu na isti period lani, obim prevezene robe manji je za 12,8 odsto, dok su ostvareni tonski kilometri manji za 16,9 odsto.

Broj ostvarenih putničkih kilomatara u željezničkom saobraćaju u trećem kvartalu manji je za 84 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je obim prevezene robe željeznicom manji za 16,3 odsto, a broj ostvarenih tonskih kilometara manji za 23,3 odsto.

U trećem kvartalu ove, u odnosu na isti period prošle godine broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 57,3 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital