Industrijska proizvodnja porasla za 1,7 posto

Kapital / IZVJEŠTAJI

Industrijska proizvodnja porasla za 1,7 posto

Proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 12 posto

28.12.2020. 09:28 / Izvor: Akta.ba

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u novembru veća je za 1,7 oposto u poređenju sa oktobrom, a u odnosu na novembar prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 1,9 posto.

Proizvodnja energije u novembru veća je za 6,6 posto u odnosu na oktobar, trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 3,4 posto, kapitalnih proizvoda veća za 1,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 0,9 posto, a intermedijarnih proizvoda veća za 0,7 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U novembru ove godine, a  u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 12 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 0,3 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 0,1 posto, energije manja za 2,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 9,6 posto.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u novembru, u poređenju sa oktobrom u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 7,4 posto, u prerađivačkoj industriji veća za 0,6 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 1,5 posto.

U novembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 0,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 1,7 posto, a u vađenju ruda i kamena pad od 8,3 posto. 

PODIJELI:
TAGOVI:

proizvodnja

industrija

BiH

statistika

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital