Ether ovoga tjedna zasjenio bitcoin

05.04.2021. 10:44 / Izvor: seebiz.eu
Ether ovoga tjedna zasjenio bitcoin

Bitcoin je i ovoga tjedna nastavio rast, no analitičare ipak više privlači streloviti uzlet druge kriptovalute - ethera.

Bitcoin je i ovoga tjedna nastavio rast, no analitičare ipak više privlači streloviti uzlet druge kriptovalute - ethera.

Vrijednost bitcoina jučer je bila između 57.800 i 59.800 dolara. Njegov udio u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta skliznuo je na najnižu razinu u sedam mjeseci, trenutno na 57 posto. U međuvremenu je vrijednost mnogih altcoina naglo porasla. Cijena ethera jučer je dosegla 2.144 dolara, a ether sada čini više od 12 posto ukupne kapitalizacije kriptovaluta.

Mjesecima nakon što je kralj kriptovaluta bitcoin postao najveća financijska usluga na svijetu čija je vrijednost premašila tržišnu kapitalizaciju Vise, druga najvrjednija kriptovaluta ether također je na putu premašivanja vodećih tvrtki za financijske usluge.

Među onima koji sve više hvale ether ili mrežu ethereuma je i milijarder Marc Cuban, najpoznatiji kao vlasnik NBA momčadi Dallas Mavericks. Njegov portfelj kriptovaluta sastoji se od 60 posto bitcoina, 30 posto ethera i 10 posto ostalih valuta. Cuban kaže da je bitcoin bolji čuvar vrijednosti od zlata (sve više novca slijeva se u fondove koji kupuju bitcoin, dok s druge strane ETF-ovi sve više "pate" zbog zlata).

Za ether, Cuban kaže da je najbliži stvarnim valutama. U ethereumu mu se najviše sviđa koncept pametnih ugovora.

"Pametni ugovori doista mijenjaju sve, omogućili su pojavu decentraliziranih financija (DeFi) i nezamjenjivih tokena (NFT). To je ono što mijenja igru i ono što me uzbuđuje."

Naravno, osim mišljenja pojedinih velikih investitora o pojedinim kriptovalutama, važno je što poduzimaju i institucionalni igrači. Tako je ovoga tjedna Goldman Sachs Group objavio kako je blizu otvaranja službene ponude investicijskih proizvoda vezanih uz bitcoin i drugu digitalnu imovinu klijentima svoje privatne jedinice za upravljanje bogatstvom.

"Usko surađujemo s timovima širom tvrtke kako bismo istražili načine kako ponuditi promišljen i odgovarajući pristup ekosustavu klijentima s privatnim bogatstvom, a to je nešto što očekujemo u bliskoj budućnosti", rekla je u intervjuu za CNBC Mary Rich, koja je nedavno imenovana globalnom voditeljicom odjela digitalne imovine.

U dopisu osoblju koje je u srijedu najavilo njezino imenovanje, Goldman je rekao da će Rich "iskoristiti sposobnosti tvrtke kako bi osigurao da možemo najbolje zadovoljiti interes klijenata u svim klasama i tehnologijama digitalne imovine", navodi se.

"Kao tvrtka, vjerujemo u mogućnost blockchain tehnologija i nužno je da nastavimo."

Goldman planira započeti s ulaganjem u digitalnu imovinu u drugom tromjesečju i planira ponuditi "puni spektar" takvih ulaganja "bilo kroz fizički bitcoin, derivate ili tradicionalna ulagačka sredstva", rekla je Rich za CNBC.

Optimisti su u slučaju ethera, čini se, došli na svoje. Tehnička analiza pokazuje da je višetjedna konsolidacija završila i da je otpočeo širi trend rasta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital